Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa ryżowa na kurczaku"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27273
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27273
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Ryż przepłucz na sicie, przełóż do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Odcedź na sicie. Pierś kurczaka oczyść, opłucz, pokrój w paseczki.
Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Papryki umyj, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paski. Do garnka z osolonym wrzątkiem wrzuć fasolkę szparagową (mrożonej fasolki nie rozmrażaj). Gotuj około 10 min. Dodaj paprykę. Gotuj jeszcze 5 minut. Warzywa odcedź.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem. Dodaj płatki migdałowe i mięso kurczaka. Wszystko razem przesmaż na złoty kolor. Wsyp curry, wlej bulion drobiowy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Do zupy dodaj fasolkę szparagową, paprykę, odcedzony ryż oraz umyte i przekrojone na połówki pomidorki cherry. Jeszcze chwilę ogrzewaj razem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Czas ok. 45 min; porcja – 530 kcal, cena 4 zł.
Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i ostrego smaku czosnku, zjedz po posiłku gałązkę świeżej natki, kilka listków świeżej mięty lub naci selera. Intensywny aromat tej przyprawy neutralizuje również czerwone wino.
Jeśli ugotowałaś porcję na dwa dni, nie dodawaj ryżu do garnka. Zupa zrobi się zbyt gęsta.Źródło: Świat kobiety