Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa serowa z kurczakiem jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Przyjemnie rozgrzewa i zaspokaja nawet duży głód. Charakteryzuje się aromatycznym, mocnym smakiem cheddara przełamanym wędzoną nutą mięsa z kurczaka. Nie można zapomnieć o obowiązkowym tymianku, który niesamowicie podkręca aromat. Danie jest idealne na pochmurny, zimny dzień – z powodzeniem możesz przygotować podwójną porcję także na jutro!
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 764
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1587
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6098
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8932
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 764
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1587
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6098
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8932
Składniki
Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki w nieco większą, cebulę w drobną.
Kurczaka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
W dużym garnku zagotuj bulion z kurczaka. Dodaj warzywa i przyprawy. Przykryj całość i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, do miękkości składników.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę i ubijaj całość do powstania gładkiej zasmażki. Wlewaj stopniowo mleko, a następnie doprowadź wszystko do wrzenia i mieszaj przez ok. 2 minuty, do zgęstnienia. Zmniejsz ogień i dodaj ser. Mieszaj do rozpuszczenia.
Mieszaninę serową i kurczaka dodaj do zupy. Zagotuj krótko i wymieszaj do rozprowadzenia składników.
Zupę serową z kurczakiem przelej do misek. Jeszcze gorącą posyp siekanym koperkiem i tartym serem cheddar. Podawaj na ciepło, po lekkim rozpuszczeniu cheddara na wierzchu.