Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę z żółtych śliwek gotuję jeden raz każdego lata, oczywiście wtedy, gdy z drzew sypią się dojrzałe owoce. Najwięcej zjadamy ich na surowo, czasem smażę z nich orientalny dżem, czasem gotuję kompot, a raz do roku zupę. Według tego samego przepisu można ugotować zupę z każdych śliwek, na przykład z węgierek. Jeśli lubisz zupy owocowe, to zupa śliwkowa na pewno Ci zasmakuje.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1457
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1457
Składniki
Dojrzałe śliwki umyj, wypestkuj i zważ – owoców powinno być około 600 gramów.
Pokrój śliwki na mniejsze kawałki, a następnie włóż je do garnka z wrzątkiem (5 szklanek). Dodaj jeszcze cukier i laski cynamonu. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
W osobnym garnku ugotuj makaron do podania.
Pod koniec gotowania zupy dodaj sól. Jeśli lubisz gęściejsze zupy, to możesz zaciągnąć ją łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozprowadzonej w ćwierci szklanki zimnej wody. Na sam koniec dodaj nieco śmietanki kremówki dla koloru i lepszego smaku.
Przed podaniem warto zupę trochę ostudzić.
Na głęboki talerz wyłóż porcję ugotowanego makaronu, a następnie zalej przestudzoną zupą.
Zupa śliwkowa jest gotowa, więc można podawać.
Smacznego!