Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę z żółtych śliwek gotuję jeden raz każdego lata, oczywiście wtedy, gdy z drzew sypią się dojrzałe owoce. Najwięcej zjadamy ich na surowo, czasem smażę z nich orientalny dżem, czasem gotuję kompot, a raz do roku zupę. Według tego samego przepisu można ugotować zupę z każdych śliwek, na przykład z węgierek. Jeśli lubisz zupy owocowe, to zupa śliwkowa na pewno Ci zasmakuje.
Taka niby śliwowica, ale jednak troszkę mniej %. W każdym razie polecam, wart...
Odsłon: 44168
Super delikatne , aromatyczne - prawdziwa uczta dla podniebienia.
Odsłon: 731
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 74
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 67
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 101
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2912
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 148
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 74
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 67
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 101
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2912
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 148
Składniki
Dojrzałe śliwki umyj, wypestkuj i zważ – owoców powinno być około 600 gramów.
Pokrój śliwki na mniejsze kawałki, a następnie włóż je do garnka z wrzątkiem (5 szklanek). Dodaj jeszcze cukier i laski cynamonu. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
W osobnym garnku ugotuj makaron do podania.
Pod koniec gotowania zupy dodaj sól. Jeśli lubisz gęściejsze zupy, to możesz zaciągnąć ją łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozprowadzonej w ćwierci szklanki zimnej wody. Na sam koniec dodaj nieco śmietanki kremówki dla koloru i lepszego smaku.
Przed podaniem warto zupę trochę ostudzić.
Na głęboki talerz wyłóż porcję ugotowanego makaronu, a następnie zalej przestudzoną zupą.
Zupa śliwkowa jest gotowa, więc można podawać.
Smacznego!
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa krem z kalarepki
Zupy
Fasolka po bretońsku
Zupy
zupa krem pomidorowa z bazylia
Zupy
Zupa ogórkowa z podsmażanymi ogórkami na swojskim smalcu ze skwarkami
Zupa krem z kalarepki
Oto moja propozycja na zagospodarowanie wydrążonych środków kalarepek. Nie...
Odsłon: 86
Fasolka po bretońsku
Najprostsza zupa fasolowa czyli fasolka po bretońsku, ile gospodyń tyle zup f...
Odsłon: 280