Zupę z żółtych śliwek gotuję jeden raz każdego lata, oczywiście wtedy, gdy z drzew sypią się dojrzałe owoce. Najwięcej zjadamy ich na surowo, czasem smażę z nich orientalny dżem, czasem gotuję kompot, a raz do roku zupę. Według tego samego przepisu można ugotować zupę z każdych śliwek, na przykład z węgierek. Jeśli lubisz zupy owocowe, to zupa śliwkowa na pewno Ci zasmakuje.
Zupa śliwkowa
Składniki
- dowolne śliwki, u mnie żółte renklody – 600 g (waga po wypestkowaniu)
- 5 szklanek gorącej wody
- 4 łyżki cukru lub innego równoważnego słodzika (ksylitolu, erytrytolu, a nawet miodu)
- 2 laski cynamonu, każda o długości 5 cm
- płaska łyżeczka soli
- opcjonalnie – łyżeczka skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia wywaru
- słodka śmietanka 30% do zabielenia zupy (kilka łyżek)
- ulubiony makaron do podania, ja do takiej zupy uwielbiam podawać małe muszelki
Składniki
- dowolne śliwki, u mnie żółte renklody – 600 g (waga po wypestkowaniu)
- 5 szklanek gorącej wody
- 4 łyżki cukru lub innego równoważnego słodzika (ksylitolu, erytrytolu, a nawet miodu)
- 2 laski cynamonu, każda o długości 5 cm
- płaska łyżeczka soli
- opcjonalnie – łyżeczka skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia wywaru
- słodka śmietanka 30% do zabielenia zupy (kilka łyżek)
- ulubiony makaron do podania, ja do takiej zupy uwielbiam podawać małe muszelki

Etapy przygotowania
Dojrzałe śliwki umyj, wypestkuj i zważ – owoców powinno być około 600 gramów.
Pokrój śliwki na mniejsze kawałki, a następnie włóż je do garnka z wrzątkiem (5 szklanek). Dodaj jeszcze cukier i laski cynamonu. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
W osobnym garnku ugotuj makaron do podania.
Pod koniec gotowania zupy dodaj sól. Jeśli lubisz gęściejsze zupy, to możesz zaciągnąć ją łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozprowadzonej w ćwierci szklanki zimnej wody. Na sam koniec dodaj nieco śmietanki kremówki dla koloru i lepszego smaku.
Przed podaniem warto zupę trochę ostudzić.
Na głęboki talerz wyłóż porcję ugotowanego makaronu, a następnie zalej przestudzoną zupą.
Zupa śliwkowa jest gotowa, więc można podawać.
Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 136
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 136


Składniki
- dowolne śliwki, u mnie żółte renklody – 600 g (waga po wypestkowaniu)
- 5 szklanek gorącej wody
- 4 łyżki cukru lub innego równoważnego słodzika (ksylitolu, erytrytolu, a nawet miodu)
- 2 laski cynamonu, każda o długości 5 cm
- płaska łyżeczka soli
- opcjonalnie – łyżeczka skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia wywaru
- słodka śmietanka 30% do zabielenia zupy (kilka łyżek)
- ulubiony makaron do podania, ja do takiej zupy uwielbiam podawać małe muszelki
Dojrzałe śliwki umyj, wypestkuj i zważ – owoców powinno być około 600 gramów.
Pokrój śliwki na mniejsze kawałki, a następnie włóż je do garnka z wrzątkiem (5 szklanek). Dodaj jeszcze cukier i laski cynamonu. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
W osobnym garnku ugotuj makaron do podania.
Pod koniec gotowania zupy dodaj sól. Jeśli lubisz gęściejsze zupy, to możesz zaciągnąć ją łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozprowadzonej w ćwierci szklanki zimnej wody. Na sam koniec dodaj nieco śmietanki kremówki dla koloru i lepszego smaku.
Przed podaniem warto zupę trochę ostudzić.
Na głęboki talerz wyłóż porcję ugotowanego makaronu, a następnie zalej przestudzoną zupą.
Zupa śliwkowa jest gotowa, więc można podawać.
Smacznego!