Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę z żółtych śliwek gotuję jeden raz każdego lata, oczywiście wtedy, gdy z drzew sypią się dojrzałe owoce. Najwięcej zjadamy ich na surowo, czasem smażę z nich orientalny dżem, czasem gotuję kompot, a raz do roku zupę. Według tego samego przepisu można ugotować zupę z każdych śliwek, na przykład z węgierek. Jeśli lubisz zupy owocowe, to zupa śliwkowa na pewno Ci zasmakuje.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 894
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2765
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3296
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 894
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2765
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3296
Składniki
Dojrzałe śliwki umyj, wypestkuj i zważ – owoców powinno być około 600 gramów.
Pokrój śliwki na mniejsze kawałki, a następnie włóż je do garnka z wrzątkiem (5 szklanek). Dodaj jeszcze cukier i laski cynamonu. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
W osobnym garnku ugotuj makaron do podania.
Pod koniec gotowania zupy dodaj sól. Jeśli lubisz gęściejsze zupy, to możesz zaciągnąć ją łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozprowadzonej w ćwierci szklanki zimnej wody. Na sam koniec dodaj nieco śmietanki kremówki dla koloru i lepszego smaku.
Przed podaniem warto zupę trochę ostudzić.
Na głęboki talerz wyłóż porcję ugotowanego makaronu, a następnie zalej przestudzoną zupą.
Zupa śliwkowa jest gotowa, więc można podawać.
Smacznego!