Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa śliwkowa z łazankami"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 637
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 206
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 637
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 206
Składniki
Śliwki myję, suszę, przecinam na pół, usuwam pestki. Połowę wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą (ok. 800 ml). Gotuję, aż śliwki zaczną się rozpadać. Wtedy wszystko miksuję blenderem. Do kremu dodaję pozostałe śliwki, wsypuję też jagody. Gotuję kilka minut. Do zupy wlewam śmietanę. Słodzę cukrem do smaku, mieszam.
Z przesianej mąki, jajka, szczypty soli i kilku łyżek gorącej wody zagniatam elastyczne ciasto. Odkrawam po kawałku, rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy na bardzo cienki płat. Kroję najpierw w paski, następnie w romby o boku 1–2 cm.
Łazanki rozsypuję na stolnicy, aby nieco przeschły. Gotuję porcjami około 6 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam, przepłukuję zimną wodą. Osączone mieszam z masłem. Rozkładam to talerzy, wlewam zupę.Źródło: Tina