Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa szczawiowa na kawałkach kurczaka, z jajkiem. Idealna na obiad.
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 41
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 67
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 41
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 67
Składniki
Udka z kurczaka umyłam i włożyłam do garnka. Ziemniaki obrałam, opłukałam i dodałam do garnka z mięsem. Marchewki i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora oczyściłam i drobno pokroiłam. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i przesmażyłam na nim przygotowane warzywa. Gdy się zezłociły przełożyłam je do garnka. Do warzyw i mięsa dolałam ok. 2 litry wody. Włożyłam przyprawy i posiekaną natkę pietruszki i koperku. Wszystko zagotowałam, zmniejszyłam ogień i na małym gazie gotowałam zupę, aż ziemniaki były miękkie. W międzyczasie opłukałam liście szczawiu i drobno je posiekałam. Szczaw dodałam do zupy na koniec, gdy tak jak już napisałam ziemniaki były miękkie. Gdy dodamy go wcześniej, ziemniaki się nie dogotują, a będą twarde. Po dodaniu szczawiu zupę gotowałam ok. 15 minut, po czym dolałam śmietanę i kaszę manną i znów gotowałam ok. 15 minut. Zupa powinna się w tym czasie wyraźnie zgęścić. Ilość kaszy i śmietany należy dostosować do swoich preferencji smakowych i gęstości zupy. Na koniec do zupy wbiłam jajka i gotowałam ją do momentu, gdy jajka były dobrze ścięte. Gotową zupę można rozlać na talerze.