Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa szczawiowa z jajkiem"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 137
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 137
Składniki
Szczaw oczyść, opłucz, listki duś 3 minuty na rozgrzanym maśle. W garnku zagotuj bulion, dodaj szczaw. Poczekaj, aż zupa zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wymieszaj z odrobiną wody, stopniowo wlewaj do gorącej zupy. Całość podgrzewaj jeszcze 10-12 minut, mieszając zupę.
W tym czasie jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w średnią kosteczkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Ziemniaki gotuj około 15 minut w posolonej wodzie, odcedź, osącz.
Na patelni rozgrzej masło, lekko podsmaż cebule, dodaj podgotowane ziemniaki. Mieszając, zrumień je ze wszystkich stron. Przełóż do miseczek, wlej zupę. Jajka obierz, pokrój w plasterki. Do każdej porcji zupy włóż jajka. Udekoruj kleksami śmietany.Źródło: Naj