Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa tajska z krewetkami

Zupa tajska z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Zupa tajska z krewetkami"

Składniki

  • 20 dag obgotowanych i obranych krewetek
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki ryżu
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • szczypiorek i natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i posiekać, papryczkę chili oczyścić z nasion i pokroić w cienkie plasterki. Resztę warzyw obrać i pokroić w paski. Podsmażyć cebulę z chili na maśle, dodać resztę warzyw, a po chwili wsypać ryż.

  2. Smażyć, mieszając, aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się tłuszczem. Zalać wodą, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu, aż wszystkie zmiękną.

  3. Dodać do zupy krewetki, zalać mlekiem kokosowym, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, udekorować zieleniną.

  4. ok. 35 minut

  5. Jeśli uda ci się dostać trawę cytrynową (bywa w dobrych delikatesach), koniecznie dodaj ją do tej zupy! Nadaje niepowtarzalny aromat.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń