Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa warzywna kolorowa, smaczna, zdrowa

Zupa warzywna kolorowa, smaczna, zdrowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 358

Dodano:

Odsłon: 529

To taka jesień na talerzu kolorowa, smaczna i zdrowa, ale o każdej porze roku ją gotujcie, i z całą rodziną się w niej rozsmakujcie.

Składniki

  • warzywa:
  • 3 duże marchewki,
  • 1 duża pietruszka korzeń,
  • 3 białe cebule,
  • 3 papryki kolorowe (żółta, czerwona, zielona),
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mały batat,
  • 4 garście świeżego szpinaku (ok. 150 g),
  • 400 g gotowanej cieciorki (bez zalewy),
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • ponadto:
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz młotkowany z kolendrą do smaku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna jałowca,
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala,
  • 3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • świeża zielona pietruszka.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew, cebulę, pietruszkę, batat obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.

    Rada: kostka nie musi być idealna, chodzi o pokrojenie w podobnej wielkości warzywa, np. marchew kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki.

    Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.
    Cukinię kroimy wzdłuż i na plasterki, jeśli skórka jest miękka to ją zostawiamy.

  2. Do dużego garnka (5 l) wlewamy olej, dodajemy cebulę, marchew, batat, pietruszkę i kilka minut podsmażamy często mieszając. Następnie dodajemy paprykę, sól i nadal całość podsmażamy.
    Rada: warzywa puszczą soki i tak chwilę podgrzewamy, nie zapominając o mieszaniu.

    Dodajemy pomidory z puszki, cukinię, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, wlewamy ok. 1 l i 250 ml gorącej wody i całość gotujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.

    Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta.


  3. Na sam koniec dodajemy garam masala, cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy już uzyskamy odpowiedni, swój ulubiony smak ostrości, dodajemy szpinak, koperek mieszamy i gotowe.

    Zupę podajemy z świeżą zieloną pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń