Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To taka jesień na talerzu kolorowa, smaczna i zdrowa, ale o każdej porze roku ją gotujcie, i z całą rodziną się w niej rozsmakujcie.
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1026
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1026
Składniki
Marchew, cebulę, pietruszkę, batat obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Rada: kostka nie musi być idealna, chodzi o pokrojenie w podobnej wielkości warzywa, np. marchew kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki. Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy wzdłuż i na plasterki, jeśli skórka jest miękka to ją zostawiamy.
Do dużego garnka (5 l) wlewamy olej, dodajemy cebulę, marchew, batat, pietruszkę i kilka minut podsmażamy często mieszając. Następnie dodajemy paprykę, sól i nadal całość podsmażamy. Rada: warzywa puszczą soki i tak chwilę podgrzewamy, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy pomidory z puszki, cukinię, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, wlewamy ok. 1 l i 250 ml gorącej wody i całość gotujemy do czasu, aż warzywa będą al dente. Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta.
Na sam koniec dodajemy garam masala, cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy już uzyskamy odpowiedni, swój ulubiony smak ostrości, dodajemy szpinak, koperek mieszamy i gotowe. Zupę podajemy z świeżą zieloną pietruszką.