Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wietnamska zupa pho to klasyczne danie kuchni tego kraju, składające się z makaronu ryżowego, klopsików wołowych i cienkich plastrów polędwicy, zanurzonych w bogatym, aromatycznym bulionie. Tajemnica jej smaku tkwi w esencjonalnym wywarze długo gotowanym na wolnym ogniu, wzbogaconym o korzenne przyprawy i świeże zioła. Ta zupa jest w Wietnamie tak popularna, że znajdziesz ją zarówno na ulicznych straganach, jak i w ekskluzywnych restauracjach. Proces przygotowania tej wyjątkowej potrawy jest długi, jednak ściśle przestrzegając naszych wskazówek, przygotujesz danie, które zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5041
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1937
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5041
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1937
Składniki
Aby otrzymać czysty, klarowny i esencjonalny bulion musisz zacząć od starannego przygotowania kości. Zagotuj duży garnek wody, dodaj kości wołowe i gotuj ok. 10 minut lub do momentu, aż piana wypłynie na wierzch. Wyjmij kości z garnka i dokładnie opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Wylej wodę z gotowania i umyj garnek. Obierz cebule, a imbir pokrój w grube plastry i umieść na blasze do pieczenia. Wstaw cebulę i imbir do pieca nagrzanego do 200°C i trzymaj przez ok. 20 minut lub do momentu lekkiego zwęglenia brzegów. Do czystego, dużego garnka wlej wodę, dodaj oczyszczone kości, podpieczone cebule i imbir. Gotuj przez ok. 2 godziny bez przykrycia, zbierając wszelkie zanieczyszczenia z powierzchni. Z ugotowanych kości odkrój delikatne mięso i odłóż na talerz (będzie potrzebne później).
Na małą patelnię wrzuć wszystkie przyprawy (na sucho, bez oleju) i praż przez ok. 30 sekund lub do momentu, aż przyprawy zaczną pachnieć. Potrząśnij patelnią od czasu do czasu, aby pomieszać. Przesyp uprażone przyprawy w złożoną gazę, zawiąż sznurkiem i umieść w garnku z wywarem. Gotuj dalsze 30 minut, po czym wyjmij woreczek i wyrzuć. Dopraw bulion cukrem, sosem rybnym i solą. Zacznij od mniejszych ilości i dostosuj do smaku.
Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podziel makaron, aby ułożyć podobną porcję do każdego talerza. Do mielonego mięsa dodaj 1-2 łyżkę wody, dopraw solą i czarnym pieprzem i wyrób masę ręką, aby stała się jednorodna. Uformuj dłońmi klopsiki wielkości orzecha włoskiego i ugotuj w wodzie z liściem laurowym. Następnie pokrój klopsiki w plastry i umieść w misce. Polędwicę wołową pokrój w bardzo cienkie plasterki i ułóż w misce, razem z makaronem, klopsikami i kawałkami mięsa obranymi z kości. Dodaj cienko pokrojone plasterki cebuli i zalej całość wrzącym bulionem. Odstaw, aby surowa wołowina się zaparzyła.
Zupę wietnamską posyp posiekaną zieleniną – szczypiorkiem, natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami. Ewentualnie dopraw sosem sojowym lub rybnym i odrobiną soku z limonki. Podawaj na gorąco.