Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z botwinki to klasyczne danie kuchni polskiej, które za każdym razem zachwyca smakiem. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa! Młode buraki nadają jej charakterystycznego koloru i smaku, a same liście są bogactwem witamin. Ta zupa to ciepłe wspomnienia naszych rodzinnych obiadów. Uwielbiam botwinkę i zawsze wyczekuję sezonu na nią. Łatwa w przygotowaniu, nie zajmie Ci dużo czasu, a smakuje obłędnie! Dodatkowo jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminy A, C, K oraz z grupy B. Pozwoli obniżyć cholesterol, wesprze układ pokarmowy, ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Prawdziwe zdrowie na talerzu. Smacznego!
Garnek 8l, mały garnek, nóż, deska do krojenia. praska
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2018
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12995
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2018
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12995
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Składniki
Do garnka wlej 300 ml wody. Obmyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój w kostkę. Przerzuć ziemniaki do gotującej się osolonej wody. Gotuj 15 minut.
Obierz składniki z włoszczyzny: trzy małe marchewki, dużą pietruszkę oraz seler. Marchewkę pokrój w plastry. Pietruszkę przekrój wzdłuż na dwie części oraz pokrój seler w plastry. Opłucz buraczki i pokrój w plastry. Wszystkie składniki dodaj do większego garnka. Do garnka dodaj łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki masła. Wlej wodę (ok. 3 l) do garnka i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po 10 minutach wyciągnij z garnka seler i pietruszkę.
Pokrój na drobno liście botwinki oraz łodyżkę, na ok. 2 cm paski i wrzuć do garnka z gotującymi się warzywami. Następnie pokrój jedną cebulę w kostkę oraz przeciśnij przez praskę i dodaj do garnka. Gotuj kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodaj do botwinki pokrojony koperek oraz sól i pieprz. Dodaj śmietankę 30% i wymieszaj w garnku.
Dodaj do garnka wcześniej przygotowane ziemniaki oraz łyżkę soku cytrynowego.
W osobnym garnku wstaw jajka i gotuj przez 8-10 minut w osolonej wodzie. Osolona woda ułatwi późniejsze obieranie jajek. Po tym czasie odlej wodę i zalej jajka zimną wodą. Obierz jajka ze skorupki i pokrój wzdłuż na połowę. Dodaj jajko do botwinki. Smacznego!