Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z młodej kapusty z zielonym groszkiem i pomidorami

zupa z młodej kapusty z zielonym groszkiem i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 187

kolejny sposób na przygotowanie młodej kapusty

Składniki

  • młoda kapusta - 1 mała główka
  • młode ziemniaki - 0,5 kg
  • młoda marchewka - 2 szt
  • cebula - 1 szt
  • groszek zielony świeży - 250 g
  • pomidory - 3 szt (lub puszka krojonych)
  • bulion warzywny - 2 l
  • śmietana 18 % - pół szklanki
  • masło - 1 łyżka (lub olej)
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zupa z młodej kapusty z zielonym groszkiem i pomidorami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. W dużym garnku rozgrzać masło (lub olej), wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać ziemniaki, chwilę razem przesmażyć.

  3. Poszatkowaną kapustę i startą marchewkę przełożyć do garnka, zalać bulionem, posolić, popieprzyć. Gotować około 15 minut.

  4. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.

  5. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać zielony groszek i pokrojone pomidory.

  6. Gotową zupę zabielić śmietaną. Podawać posypaną koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń