Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z soczewicy de Puy

zupa z soczewicy de Puy

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 1281

Dodano:

Odsłon: 243

W chłodne dni nie ma nic lepszego niż porcja gorącej zupy...

Składniki

  • soczewica de Puy - 300 g
  • cebula - 1 duża
  • marchewka - 1 szt
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • boczek wędzony - 200 g
  • crème fraîche (lub kwaśna śmietana) - 150 g
  • olej - 2 łyżki
  • bulion warzywny - 1,5 litra
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zupa z soczewicy de Puy

Przygotowanie

  1. W sporym garnku rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano pokrojony w kostkę boczek. W międzyczasie cebulę, marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Boczek wyciągnąć z garnka, odłożyć. Na tym samym tłuszczu smażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa.

  2. Dodać soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie, wlać bulion. Gotować pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 50-60 minut, do miękkości soczewicy.

  3. Gdy soczewica jest miękka, zupę zdjąć z ognia i częściowo zmiksować (usunąć wcześniej liście laurowe). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odłożony boczek. Zupę podawać z łyżką crème fraîche.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń