Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W chłodne dni nie ma nic lepszego niż porcja gorącej zupy...
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1436
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231817
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4984
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1436
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231817
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4984
Składniki
W sporym garnku rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano pokrojony w kostkę boczek. W międzyczasie cebulę, marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Boczek wyciągnąć z garnka, odłożyć. Na tym samym tłuszczu smażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa.
Dodać soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie, wlać bulion. Gotować pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 50-60 minut, do miękkości soczewicy.
Gdy soczewica jest miękka, zupę zdjąć z ognia i częściowo zmiksować (usunąć wcześniej liście laurowe). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odłożony boczek. Zupę podawać z łyżką crème fraîche.