Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W chłodne dni nie ma nic lepszego niż porcja gorącej zupy...
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8406
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 506
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8406
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 506
Składniki
W sporym garnku rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano pokrojony w kostkę boczek. W międzyczasie cebulę, marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Boczek wyciągnąć z garnka, odłożyć. Na tym samym tłuszczu smażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa.
Dodać soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie, wlać bulion. Gotować pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 50-60 minut, do miękkości soczewicy.
Gdy soczewica jest miękka, zupę zdjąć z ognia i częściowo zmiksować (usunąć wcześniej liście laurowe). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odłożony boczek. Zupę podawać z łyżką crème fraîche.