Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W chłodne dni nie ma nic lepszego niż porcja gorącej zupy...
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117540
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8143
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3046
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1822
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1400
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117540
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8143
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3046
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1822
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1400
Składniki
W sporym garnku rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano pokrojony w kostkę boczek. W międzyczasie cebulę, marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Boczek wyciągnąć z garnka, odłożyć. Na tym samym tłuszczu smażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa.
Dodać soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie, wlać bulion. Gotować pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 50-60 minut, do miękkości soczewicy.
Gdy soczewica jest miękka, zupę zdjąć z ognia i częściowo zmiksować (usunąć wcześniej liście laurowe). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odłożony boczek. Zupę podawać z łyżką crème fraîche.