Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię zupy, najbardziej chyba wszelkie kartoflanki, a do tej właśnie kategorii należy dzisiejsza zupa ziemniaczana z pieczarkami. Pamiętacie może śląską zupę z kurkami, taką pięknie, zachęcająco słoneczną? Ta dzisiejsza jest trochę podobna, choć niezbyt urodziwa, nie bardzo fotogeniczna, ale za to pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca.
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 239
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 530
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 716
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1137
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 226
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6102
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 239
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 530
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 716
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1137
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 226
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6102
Składniki
Ziemniaki i marchew umyj i obierz, pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewki w krążki. Warzywa wrzuć do garnka z wrzącym bulionem i gotuj prawie do miękkości – około 15 minut.
W międzyczasie obierz i posiekaj w kostkę cebulę, a pieczarki pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni tłuszcz i przesmaż na nim grzyby i cebulę. Pod koniec smażenia oprósz wszystko mąką, podgrzewaj jeszcze chwilę, a następnie dodaj śmietankę i wymieszaj. Zagotuj.
Zawartość patelni dodaj do garnka z bulionem i warzywami, wymieszaj, dodaj przyprawy – pieprz, sól, majeranek i rzepik, czy co tam zamierzasz użyć i gotuj jeszcze przez około 10 minut.
Dlaczego użyłam rzepiku i co to jest? Doktor Różański o rzepiku pisze między innymi, że flawonoidy i olejek eteryczny zwiększają produkcję i przepływ żółci z wątroby do pęcherzyka żółciowego i dwunastnicy. Garbniki i flawonoidy hamują stany zapalne i wysięki w błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Garbniki działają lekko ściągająco i antyseptycznie. Łącznie wszystkie składniki mają potwierdzone doświadczalnie właściwości antybakteryjne i przeciwdrożdżakowe, dzięki czemu hamują nadmierną fermentację i procesy gnilne w jelitach. Dawniej zalecano przetwory z ziela rzepiku w leczeniu kamicy żółciowej i zastojów żółci różnego pochodzenia (atonia, infekcje). Rzepik zalecany był nawet w żółtaczce.
Można sobie zaparzyć herbatkę czy wypić nalewkę z ziela, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sporą szczyptę wrzucić do zupy – z całą pewnością ułatwi trawienie. Choć – uwaga – bez rzepiku zupa też się uda!
Na koniec sprawdź, czy nie trzeba dodać soli lub pieprzu, dodaj posiekaną zieleninę (nie za dużo, to nie jest zupa ziołowa, mała garsteczka wystarczy) i już nie gotuj. Rozlej do miseczek i talerzy i zjadaj ze smakiem, rozgrzewając się przy tym. Na zdrowie!