Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziemniaczana z pieczarkami

Zupa ziemniaczana z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3614

Dodano:

Odsłon: 1414

Bardzo lubię zupy, najbardziej chyba wszelkie kartoflanki, a do tej właśnie kategorii należy dzisiejsza zupa ziemniaczana z pieczarkami. Pamiętacie może śląską zupę z kurkami, taką pięknie, zachęcająco słoneczną? Ta dzisiejsza jest trochę podobna, choć niezbyt urodziwa, nie bardzo fotogeniczna, ale za to pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca.

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pełna (z górką) łyżka mąki orkiszowej (lub innej – do zagęszczenia zupy)
  • 150 ml słodkiej śmietanki do zup, 18%
  • sól, pieprz, majeranek i ewentualnie inne wybrane suszone zioła (tym razem użyłam rzepiku, który jest zbawienny dla naszej wątro
  • garstka posiekanej zieleniny – natka pietruszki, a jeśli masz, to także listki podagrycznika, gwiazdnicy, mniszka, pokrzywy czy
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchew umyj i obierz, pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewki w krążki. Warzywa wrzuć do garnka z wrzącym bulionem i gotuj prawie do miękkości – około 15 minut.

  2. W międzyczasie obierz i posiekaj w kostkę cebulę, a pieczarki pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni tłuszcz i przesmaż na nim grzyby i cebulę. Pod koniec smażenia oprósz wszystko mąką, podgrzewaj jeszcze chwilę, a następnie dodaj śmietankę i wymieszaj. Zagotuj.

  3. Zawartość patelni dodaj do garnka z bulionem i warzywami, wymieszaj, dodaj przyprawy – pieprz, sól, majeranek i rzepik, czy co tam zamierzasz użyć i gotuj jeszcze przez około 10 minut.

  4. Dlaczego użyłam rzepiku i co to jest?
    Doktor Różański o rzepiku pisze między innymi, że flawonoidy i olejek eteryczny zwiększają produkcję i przepływ żółci z wątroby do pęcherzyka żółciowego i dwunastnicy. Garbniki i flawonoidy hamują stany zapalne i wysięki w błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Garbniki działają lekko ściągająco i antyseptycznie. Łącznie wszystkie składniki mają potwierdzone doświadczalnie właściwości antybakteryjne i przeciwdrożdżakowe, dzięki czemu hamują nadmierną fermentację i procesy gnilne w jelitach. Dawniej zalecano przetwory z ziela rzepiku w leczeniu kamicy żółciowej i zastojów żółci różnego pochodzenia (atonia, infekcje). Rzepik zalecany był nawet w żółtaczce.

  5. Można sobie zaparzyć herbatkę czy wypić nalewkę z ziela, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sporą szczyptę wrzucić do zupy – z całą pewnością ułatwi trawienie. Choć – uwaga – bez rzepiku zupa też się uda!

  6. Na koniec sprawdź, czy nie trzeba dodać soli lub pieprzu, dodaj posiekaną zieleninę (nie za dużo, to nie jest zupa ziołowa, mała garsteczka wystarczy) i już nie gotuj.
    Rozlej do miseczek i talerzy i zjadaj ze smakiem, rozgrzewając się przy tym. Na zdrowie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń