Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 178
Dodano: 28.05.2011
Odsłon: 857
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Na początek musimy zagotować 2 litry wody. Wlać ja do garnka i od razu dodać kostki rosołowe. Wymieszać, aż się rozpuszczą, po czym odstawić do całkowitego wystygnięcia.
W międzyczasie pociąć do małej miseczki szczypiorek, natkę pietruszki i koperek.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę.
Kiedy wywar już wystygnie ulać z niego szklankę. Wlać go do miseczki i dodać trochę śmietany i 3 łyżki mąki. Energicznie mieszać.
Na palniku postawić garnek z wywarem. Dodać wędzone mięso, ziemniaki oraz wlać ulany poprzednio wywar z miseczki. Ciągle mieszają, aby się nie ścięło.
Kiedy już wymieszamy wsypać zioła, dodać szyptę bazylii i szczyptę ziół prowansalskich.
Gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą już miękkie.
Zamiast ziemniaków możemy dodać grzanki, ale dopiero przy podawaniu zupy.
Smacznego:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Boschka 29 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Pytanie być może banalne, ale... Na te dwa litry wody ile ziemniaczków - tak mniej więcej? żebym "kartoflanki" nie ugotowała;D Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz