Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur to typowa polska zupa przygotowywana na bazie zakwaszanej żytniej mąki. Jak czytamy w książce "Staropolska Kuchnia"; były żury postne jadane w czasie Wielkiego Postu i żury z dodatkiem mięsa. Powstanie żuru należy wiązać z odkryciem fermentacji mąki, którą wykorzystywano do przygotowania typowego dla polskiej kuchni chleba na tzw. zakwasie.
skrobaczka do warzyw, nóż, duży garnek
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17647
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 382
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 932
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7331
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8790
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17647
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 382
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 932
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7331
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8790
Składniki
Żeberka i włoszczyznę zalać zimną wodą, tak, aby przykryła składniki (ok.2l) dodać liście laurowe i ziele angielskie, grzyby, czosnek, doprowadzić do wrzenia i gotować godzinę na małym ogniu.
Włoszczyznę i miękkie żeberka wyciągnąć z wywaru.
Wrzucić kiełbasę pokrojoną w kawałki, dodać majeranek , wlać zakwas , ok. 500 ml, tak, aby żurek był wyraźnie kwaśny. Zagotować, dodać mięso oddzielone od kości, podprawić mlekiem lub śmietaną. Trzymać kilka minut na małym ogniu tak, aby wywar już się nie gotował, a utrzymywał temperaturę wrzenia.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem jajka.