Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur to typowa polska zupa przygotowywana na bazie zakwaszanej żytniej mąki. Jak czytamy w książce "Staropolska Kuchnia"; były żury postne jadane w czasie Wielkiego Postu i żury z dodatkiem mięsa. Powstanie żuru należy wiązać z odkryciem fermentacji mąki, którą wykorzystywano do przygotowania typowego dla polskiej kuchni chleba na tzw. zakwasie.
skrobaczka do warzyw, nóż, duży garnek
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10463
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3085
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2190
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 851
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10463
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3085
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2190
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 851
Składniki
Żeberka i włoszczyznę zalać zimną wodą, tak, aby przykryła składniki (ok.2l) dodać liście laurowe i ziele angielskie, grzyby, czosnek, doprowadzić do wrzenia i gotować godzinę na małym ogniu.
Włoszczyznę i miękkie żeberka wyciągnąć z wywaru.
Wrzucić kiełbasę pokrojoną w kawałki, dodać majeranek , wlać zakwas , ok. 500 ml, tak, aby żurek był wyraźnie kwaśny. Zagotować, dodać mięso oddzielone od kości, podprawić mlekiem lub śmietaną. Trzymać kilka minut na małym ogniu tak, aby wywar już się nie gotował, a utrzymywał temperaturę wrzenia.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem jajka.