Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur to typowa polska zupa przygotowywana na bazie zakwaszanej żytniej mąki. Jak czytamy w książce "Staropolska Kuchnia"; były żury postne jadane w czasie Wielkiego Postu i żury z dodatkiem mięsa. Powstanie żuru należy wiązać z odkryciem fermentacji mąki, którą wykorzystywano do przygotowania typowego dla polskiej kuchni chleba na tzw. zakwasie.
skrobaczka do warzyw, nóż, duży garnek
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 209
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 239
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9294
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 209
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 239
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9294
Składniki
Żeberka i włoszczyznę zalać zimną wodą, tak, aby przykryła składniki (ok.2l) dodać liście laurowe i ziele angielskie, grzyby, czosnek, doprowadzić do wrzenia i gotować godzinę na małym ogniu.
Włoszczyznę i miękkie żeberka wyciągnąć z wywaru.
Wrzucić kiełbasę pokrojoną w kawałki, dodać majeranek , wlać zakwas , ok. 500 ml, tak, aby żurek był wyraźnie kwaśny. Zagotować, dodać mięso oddzielone od kości, podprawić mlekiem lub śmietaną. Trzymać kilka minut na małym ogniu tak, aby wywar już się nie gotował, a utrzymywał temperaturę wrzenia.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem jajka.