Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur to typowa polska zupa przygotowywana na bazie zakwaszanej żytniej mąki. Jak czytamy w książce "Staropolska Kuchnia"; były żury postne jadane w czasie Wielkiego Postu i żury z dodatkiem mięsa. Powstanie żuru należy wiązać z odkryciem fermentacji mąki, którą wykorzystywano do przygotowania typowego dla polskiej kuchni chleba na tzw. zakwasie.
skrobaczka do warzyw, nóż, duży garnek
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 37
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 294
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40434
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 37
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 294
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40434
Składniki
Żeberka i włoszczyznę zalać zimną wodą, tak, aby przykryła składniki (ok.2l) dodać liście laurowe i ziele angielskie, grzyby, czosnek, doprowadzić do wrzenia i gotować godzinę na małym ogniu.
Włoszczyznę i miękkie żeberka wyciągnąć z wywaru.
Wrzucić kiełbasę pokrojoną w kawałki, dodać majeranek , wlać zakwas , ok. 500 ml, tak, aby żurek był wyraźnie kwaśny. Zagotować, dodać mięso oddzielone od kości, podprawić mlekiem lub śmietaną. Trzymać kilka minut na małym ogniu tak, aby wywar już się nie gotował, a utrzymywał temperaturę wrzenia.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem jajka.