Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur żeniaty jest popularną zupą na Śląsku. Przygotowuje się go w oparciu o solidną mięsną wkładkę, czyli kiełbasę białą i boczek wędzony. W tej wersji ziemniaki dodaje się bezpośrednio do zupy, ale możesz też podawać żur z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami osobno.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 74
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 74
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Składniki
Rozpocznij przygotowania żuru od zrobienia wywaru. Kiełbasę białą umieść w dużym garnku wraz z boczkiem wędzonym. Zalej wodą. Kiedy się zagotuje, zmniejsz moc palnika na średnią. Wtedy dopraw też wywar solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj około 30 minut.
Po tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Gotuj kolejne 20 minut.
Wlej zakwas i mieszaj energicznie wywar, aby nie zrobiły się grudki. Zostaw na kilka minut.
W tym czasie pokrój pozostałą białą kiełbasę w plasterki, a cebulę i resztę boczku w kostkę.
Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż kiełbasę, cebulę i boczek. Dodaj zawartość patelni do garnka z gotującym się wywarem.
Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem według uznania.
Przed podaniem możesz opcjonalnie dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany.