Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur żeniaty jest popularną zupą na Śląsku. Przygotowuje się go w oparciu o solidną mięsną wkładkę, czyli kiełbasę białą i boczek wędzony. W tej wersji ziemniaki dodaje się bezpośrednio do zupy, ale możesz też podawać żur z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami osobno.
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8891
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21813
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 484
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8891
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21813
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 484
Składniki
Rozpocznij przygotowania żuru od zrobienia wywaru. Kiełbasę białą umieść w dużym garnku wraz z boczkiem wędzonym. Zalej wodą. Kiedy się zagotuje, zmniejsz moc palnika na średnią. Wtedy dopraw też wywar solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj około 30 minut.
Po tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Gotuj kolejne 20 minut.
Wlej zakwas i mieszaj energicznie wywar, aby nie zrobiły się grudki. Zostaw na kilka minut.
W tym czasie pokrój pozostałą białą kiełbasę w plasterki, a cebulę i resztę boczku w kostkę.
Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż kiełbasę, cebulę i boczek. Dodaj zawartość patelni do garnka z gotującym się wywarem.
Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem według uznania.
Przed podaniem możesz opcjonalnie dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany.