Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur żeniaty jest popularną zupą na Śląsku. Przygotowuje się go w oparciu o solidną mięsną wkładkę, czyli kiełbasę białą i boczek wędzony. W tej wersji ziemniaki dodaje się bezpośrednio do zupy, ale możesz też podawać żur z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami osobno.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2283
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4373
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1295
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 273
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2283
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4373
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1295
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 273
Składniki
Rozpocznij przygotowania żuru od zrobienia wywaru. Kiełbasę białą umieść w dużym garnku wraz z boczkiem wędzonym. Zalej wodą. Kiedy się zagotuje, zmniejsz moc palnika na średnią. Wtedy dopraw też wywar solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj około 30 minut.
Po tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Gotuj kolejne 20 minut.
Wlej zakwas i mieszaj energicznie wywar, aby nie zrobiły się grudki. Zostaw na kilka minut.
W tym czasie pokrój pozostałą białą kiełbasę w plasterki, a cebulę i resztę boczku w kostkę.
Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż kiełbasę, cebulę i boczek. Dodaj zawartość patelni do garnka z gotującym się wywarem.
Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem według uznania.
Przed podaniem możesz opcjonalnie dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany.