Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 62
Dodano: 21.02.2018
Odsłon: 2646
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Żurek powinno się zacząć od zakiszenia żuru, bo taki domowy jest najlepszy, ale można użyć tego sklepowego także.
Ja kiszę żur tak :
4 czubate łyżki żytniej mąki razowej (żurkowej)
ok. 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
1 główka czosnku
2-3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
Wszystkie składniki mieszam ze sobą w kamionkowym garnku (lub w słoiku) i odstawiam nakryte gazą na 3-4 dni, codziennie mieszając. Jeśli na powierzchni zaczyna się tworzyć "kożuch" trzeba go zebrać i wyrzucić. Czas trwania kiszenia oczywiście zależy od temperatury, zimą to czasem dłużej niż 3 dni. Jeśli mamy jakąś resztkę wcześniej zakiszonego lub sklepowego żuru, należy dodać ją do tego, bo to przyspieszy proces kiszenia. Po 3-4 dniach zlewam żur do słoika i przechowuję w lodówce nawet miesiąc.
Kość lub żeberka płuczemy i nastawiamy wywar do gotowania z : marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi grzybami, dodać 1 płaską soli. Jeśli używamy pieczarek, to obsmażam je na maśle i wrzucamy później. Wywar powinien gotować się dosyć długo, kiedy od kości odchodzi już mięso, dodajemy pieczarki (zamiast suszonych grzybów np.), gotujemy jeszcze ok. 20 minut i dodajemy żur, na tę ilość wywaru ok. 1 l, ale należy wlać połowę i skosztować, resztę dodawać wg. uznania. Dodać przyprawy, zgnieciony czosnek i doprowadzić do wrzenia. Następnie wrzucić świeży, posiekany koperek i gotowe... Smacznego! Taki żurek smakuje do pieczonych ziemniaków, z jajkiem i kiełbaską i sam do picia jak gorący kubek także :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

grazka950 21 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
u nas zawsze w sobotę jest żurek:) sami go kisimy i oczywiście wersje są 3 - moja,córki i synowej :)3 Kto głosował? | Odpowiedz