Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek jak u mamy

Żurek jak u mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 54

Dodano:

Odsłon: 1698

Żurek to doskonała zupa o każdej porze roku i na różne okazje.

Składniki

  • 4 czubate łyżki żytniej mąki razowej (żurkowej)
  • ok. 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1 główka czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • ok. 30-40 dag żeberek lub wędzonych kości ze schabu
  • grzyby suszone (garść)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 cebuli
  • ok. 1 l żurku
  • ok. 3 l wody
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek, świezy koperek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żurek powinno się zacząć od zakiszenia żuru, bo taki domowy jest najlepszy, ale można użyć tego sklepowego także.

    Ja kiszę żur tak :

    4 czubate łyżki żytniej mąki razowej (żurkowej)
    ok. 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
    1 główka czosnku
    2-3 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka majeranku


    Wszystkie składniki mieszam ze sobą w kamionkowym garnku (lub w słoiku) i odstawiam nakryte gazą na 3-4 dni, codziennie mieszając. Jeśli na powierzchni zaczyna się tworzyć "kożuch" trzeba go zebrać i wyrzucić. Czas trwania kiszenia oczywiście zależy od temperatury, zimą to czasem dłużej niż 3 dni. Jeśli mamy jakąś resztkę wcześniej zakiszonego lub sklepowego żuru, należy dodać ją do tego, bo to przyspieszy proces kiszenia. Po 3-4 dniach zlewam żur do słoika i przechowuję w lodówce nawet miesiąc.

  2. Kość lub żeberka płuczemy i nastawiamy wywar do gotowania z : marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi grzybami, dodać 1 płaską soli. Jeśli używamy pieczarek, to obsmażam je na maśle i wrzucamy później. Wywar powinien gotować się dosyć długo, kiedy od kości odchodzi już mięso, dodajemy pieczarki (zamiast suszonych grzybów np.), gotujemy jeszcze ok. 20 minut i dodajemy żur, na tę ilość wywaru ok. 1 l, ale należy wlać połowę i skosztować, resztę dodawać wg. uznania. Dodać przyprawy, zgnieciony czosnek i doprowadzić do wrzenia. Następnie wrzucić świeży, posiekany koperek i gotowe... Smacznego! Taki żurek smakuje do pieczonych ziemniaków, z jajkiem i kiełbaską i sam do picia jak gorący kubek także :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 21 lutego 2018 u nas zawsze w sobotę jest żurek:) sami go kisimy i oczywiście wersje są 3 - moja,córki i synowej :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń