Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Żurek na maślance
  • Zupy
  • Przepis na

Żurek na maślance

13.03.2024 Odsłon: 14774
5.0 (22 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Tradycyjny żurek gotujemy na zakwasie z mąki żytniej. Żurek na maślance przygotujemy jednak bez tego dodatku. Zamiast zakwasu do garnka wlewamy litr dobrej jakościowo maślanki. Żurek na maślance sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świąt wielkanocnych. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę. Czym różni się tradycyjny żurek od żurku na maślance? Do tradycyjnego żurku dodajemy zakwas z mąki żytniej i przypraw. W przypadku żurku na maślance ten składnik jest pomijany. Żurek gotowany na maślance ma delikatniejszy smak, ale nie umniejsza to jego walorom. Jest idealnie kwaśny, lekko ostry dzięki dodatkowi chrzanu. Nie brakuje w nim również czosnku i majeranku. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom klasycznego żuru. Żurek na maślance - od czego zacząć? Przed gotowaniem żurku warto zatroszczyć się o dobrej jakości składniki. Domowy żurek powinniśmy przygotować na kilku rodzajach mięs. Świetnie sprawdzą się tutaj wędzone kości wieprzowe, biała kiełbasa z masarni, porcja dobrego jakościowo wędzonego boczku. Warto również pamiętać o odpowiednim doborze przypraw. W żurku nie może zabraknąć majeranku, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli i pieprzu. Dla zaostrzenia smaku do żurku na maślance warto dodać również łyżkę tartego chrzanu. Jak dodać maślankę do żurku? Maślankę najlepiej wyciągnąć z lodówki około 2 godziny przed rozpoczęciem gotowania zupy. Pracę nad żurkiem rozpoczynamy od przyrządzenia mięsnego wywaru. Następnie odlewamy 2-3 chochle gorącej zupy do miski, odstawiamy je do przestudzenia i przelewamy do nich maślankę. Składniki mieszamy do połączenia, uważamy, żeby maślanka się nie zwarzyła. Na koniec przelewamy całość do garnka. Mieszamy i zagotowujemy.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Mięso w słoikach - domowa konserwa

Wędliny Mięso w słoikach - domowa konserwa

Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Majeranek

Odsłon: 33536

> 60 min >60 min
31
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta z kiełbasy i jajek

Śniadania Pasta z kiełbasy i jajek

Jeśli znudziły się komuś kanapki z plasterkami kiełbasy, to może zrobić kanap...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka

Odsłon: 12612

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Leczo z kurkami

Dania główne Leczo z kurkami

Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...

  • Włoska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony

Odsłon: 604

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Przetwory Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...

Odsłon: 4363

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Papryka w łagodnej marynacie

Przetwory Papryka w łagodnej marynacie

Taka papryka jest bardzo smaczna, delikatna, łagodna. Jest doskonałym dodatki...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Warzywne

Odsłon: 553

> 60 min >60 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

cukinia faszerowana mięsem

Dania główne cukinia faszerowana mięsem

Przepis na smakowity, letni obiad.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 232

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Mięso w słoikach - domowa konserwa

Wędliny Mięso w słoikach - domowa konserwa

Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Majeranek

Odsłon: 33536

> 60 min >60 min
31
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta z kiełbasy i jajek

Śniadania Pasta z kiełbasy i jajek

Jeśli znudziły się komuś kanapki z plasterkami kiełbasy, to może zrobić kanap...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka

Odsłon: 12612

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Leczo z kurkami

Dania główne Leczo z kurkami

Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...

  • Włoska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony

Odsłon: 604

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Przetwory Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...

Odsłon: 4363

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Papryka w łagodnej marynacie

Przetwory Papryka w łagodnej marynacie

Taka papryka jest bardzo smaczna, delikatna, łagodna. Jest doskonałym dodatki...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Warzywne

Odsłon: 553

> 60 min >60 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

cukinia faszerowana mięsem

Dania główne cukinia faszerowana mięsem

Przepis na smakowity, letni obiad.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 232

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Żurek na maślance
Autor:
smaker
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • 2 litry wody
  • 1 litr maślanki
  • 500 g kości wędzonych
  • 400 g białej kiełbasy parzonej
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka tartego chrzanu
  • łyżka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
1

Do garnka wlej wodę. Dodaj wędzone kości, liście laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj przez około 40 minut pod przykryciem.

2

Do miski przelej 3 chochle wywaru. Odstaw na około 5 minut do przestudzenia. Następnie dodaj litr maślanki. Składniki wymieszaj. Gotową mieszankę przelej do garnka.

3

Boczek pokrój w równą kostkę i podsmaż na patelni. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do zarumienionego boczku. Składniki podsmaż na średnim ogniu przez około 5 minut na szklisty kolor. Następnie dodaj do żurku razem z białą kiełbasą.

4

Do gotującego się żurku dodaj ząbki czosnku, majeranek, gałkę muszkatołową i pozostałe przyprawy. Na koniec żurek na maślance dopraw tartym chrzanem.

5

Żurek na maślance ze wszystkimi składnikami gotuj przez około 10-15 minut na wolnym ogniu. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki