Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny żurek gotujemy na zakwasie z mąki żytniej. Żurek na maślance przygotujemy jednak bez tego dodatku. Zamiast zakwasu do garnka wlewamy litr dobrej jakościowo maślanki. Żurek na maślance sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świąt wielkanocnych. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę. Czym różni się tradycyjny żurek od żurku na maślance? Do tradycyjnego żurku dodajemy zakwas z mąki żytniej i przypraw. W przypadku żurku na maślance ten składnik jest pomijany. Żurek gotowany na maślance ma delikatniejszy smak, ale nie umniejsza to jego walorom. Jest idealnie kwaśny, lekko ostry dzięki dodatkowi chrzanu. Nie brakuje w nim również czosnku i majeranku. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom klasycznego żuru. Żurek na maślance - od czego zacząć? Przed gotowaniem żurku warto zatroszczyć się o dobrej jakości składniki. Domowy żurek powinniśmy przygotować na kilku rodzajach mięs. Świetnie sprawdzą się tutaj wędzone kości wieprzowe, biała kiełbasa z masarni, porcja dobrego jakościowo wędzonego boczku. Warto również pamiętać o odpowiednim doborze przypraw. W żurku nie może zabraknąć majeranku, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli i pieprzu. Dla zaostrzenia smaku do żurku na maślance warto dodać również łyżkę tartego chrzanu. Jak dodać maślankę do żurku? Maślankę najlepiej wyciągnąć z lodówki około 2 godziny przed rozpoczęciem gotowania zupy. Pracę nad żurkiem rozpoczynamy od przyrządzenia mięsnego wywaru. Następnie odlewamy 2-3 chochle gorącej zupy do miski, odstawiamy je do przestudzenia i przelewamy do nich maślankę. Składniki mieszamy do połączenia, uważamy, żeby maślanka się nie zwarzyła. Na koniec przelewamy całość do garnka. Mieszamy i zagotowujemy.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11996
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25747
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11996
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25747
Składniki
Do garnka wlej wodę. Dodaj wędzone kości, liście laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj przez około 40 minut pod przykryciem.
Do miski przelej 3 chochle wywaru. Odstaw na około 5 minut do przestudzenia. Następnie dodaj litr maślanki. Składniki wymieszaj. Gotową mieszankę przelej do garnka.
Boczek pokrój w równą kostkę i podsmaż na patelni. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do zarumienionego boczku. Składniki podsmaż na średnim ogniu przez około 5 minut na szklisty kolor. Następnie dodaj do żurku razem z białą kiełbasą.
Do gotującego się żurku dodaj ząbki czosnku, majeranek, gałkę muszkatołową i pozostałe przyprawy. Na koniec żurek na maślance dopraw tartym chrzanem.
Żurek na maślance ze wszystkimi składnikami gotuj przez około 10-15 minut na wolnym ogniu. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.