Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocny żurek z kiełbasą i jajkiem można przygotować na kilka sposobów. Poniższy przepis pozwoli ci łatwo i szybko osiągnąć spektakularny efekt, dzięki któremu twój żurek wielkanocny będzie przepyszny.
W święta każdy czeka na tradycyjny żurek wielkanocny - przyrządzany w wielu regionach w całej Polsce, jednoznacznie kojarzy się ze wspólnymi chwilami przy stole. Każda doświadczona gospodyni przyrządza tę zupę według swojego przepisu, ale baza jest stała - domowy żurek najlepiej smakuje, gdy zrobimy go na własnym zakwasie żytnim, chociaż można oczywiście także posiłkować się gotowym produktem.
Przygotowanie żurku to w wielu domach tradycja, w którą niekiedy angażuje się cała rodzina. Gotować żurek można przecież nawet z dziećmi, a wspólne chwile spędzone w kuchni z pewnością zapadną im w pamięci. Dziś przedstawiamy najlepszy przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem.
Wydawać by się mogło, że przygotowanie tej tradycyjnej potrawy nie jest łatwe. Nic bardziej mylnego - podpowiadamy, jak przygotować żurek wielkanocny, z którym na pewno każdy sobie poradzi.
Zacznij od włożenia do garnka żeberek, następnie zalej je wywarem warzywnym. Potrzebny będzie jeszcze listek laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę. W tym czasie możesz pokroić boczek w kostkę, a kiełbasę na plasterki - następnie podsmaż je na plasterki. Przełóż je do garnka z wywarem, który został po odcedzeniu żeberek. Cebulę pokrój w kosteczkę, podsmaż na tej samej patelni co boczek i cebulę. Gdy warzywo się zeszkli, dorzuć czosnek. Podsmaż przez chwilę, dodaj do wywaru razem z tłuszczem z patelni.
Do gotującego się wywaru dodaj domowy zakwas i majeranek, gotuj jeszcze przez chwilę, dodaj śmietanę, sól i pieprz. Tradycyjny żurek z białą kiełbasą podawaj także z jajkami.
Dobry żurek podajemy zwykle właśnie z kiełbasą i jajkiem, ale są także inne wersje. Korzystając z naszych przepisów, możesz podawać żurek wielkanocny na różne sposoby. Wśród propozycji mamy m.in.:
Konkretny wariant zupy dopasuj do swoich preferencji, a na pewno będzie pysznie, niezależnie od tego, czy w twoim żurku znajdzie się najsmaczniejsza biała kiełbasa, czy może zdecydujesz się na inną propozycję.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 313
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 313
Składniki
Włóż do garnka żeberka i zalej wywarem warzywnym (np. po gotowaniu warzyw korzeniowych na sałatkę). Dołóż listek laurowy i ziele angielskie. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
W międzyczasie pokrój boczek w kostkę masę na plasterki podsmaż na patelni. Przełóż do garnka z wywarem po odcedzeniu żeberek (użyj ich do innego celu).
Pokrój w kosteczkę cebulę i podsmaż na patelni, na której smażył się boczek z kiełbasą. Gdy cebula się zeszkli, dołóż na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez chwilę. Dodaj do wywaru wraz z tłuszczem z patelni (możesz zdeglasować patelnię odrobiną wywaru).
Do gotującego się wywaru dodaj zakwas i majeranek. Poczekaj, aż wywar z powrotem zawrze. Gotuj jeszcze przez chwilę. Wlej śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.
Żurek podawaj z pokrojonymi na ćwiartki jajkami na twardo. Możesz też wzbogacić go o pokrojone na kawałki ziemniaki (ugotuj je, przygotowując wywar do żurku). Do żurku zaserwuj pieczywo.