Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z wędzonym boczkiem i suszonymi borowikami
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 866
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 54
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2117
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4127
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 866
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 54
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2117
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4127
Składniki
Do większego garnka włożyć: obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, gałązkę natki pietruszki, nieobraną opłukaną cebulę, nieobrany czosnek, bekon, suszone borowiki, przyprawy. Wlać 2 litry zimnej wody i zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 30 minut. Odstawić na 5 minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego garnka.
Dodać pętka kiełbasy oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Na ok. 5 minut przed końcem dodać majeranek oraz doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Kiełbasę pokroić na plasterki (jeśli była w naturalnej otoczce, nie trzeba jej obierać), włożyć z powrotem do zupy. Dodać też pokrojoną na cienkie plasterki lub startą na tarce ugotowaną marchewkę, ugotowane grzyby oraz pokrojony na kawałeczki boczek.
Dodać zakwas (przed użyciem wstrząsnąć butelką aby się dokładnie wymieszał) i gotować zupę na minimalnym ogniu przez ok. 2 minuty. Na koniec można zabielić śmietaną.
PROPOZYCJA PODANIA jajka / suszony majeranek / posiekana natka pietruszki