Do góry

Konkursy

Rozstrzygnięcie konkursu: wygraj najnowszą książkę Jamiego Olivera "Superfood na co dzień"

Co dla Was jest superjedzeniem? My już wiemy! Zobaczcie, jak odpowiedzieli na to pytanie laureaci konkursu, do których powędruje najnowsza książka jamiego Olivera.

Jak mawia Jamie, superjedzenie, to takie jedzenie, które nie tylko fantastycznie smakuje, ale jest też bogate w ważne składniki odżywcze. Nie inaczej sądzą laureaci konkursu. Zobaczcie ich przepisy na sperfood!

Pani Aleksandra

"Jest wiele dań, które chętnie i często spożywam a przy okazji są zdrowe i niezwykle smaczne, ale moim zdaniem, na miano superfood, bezapelacyjnie zasługuje OWSIANKA. U wielu osób na słowo ,,owsianka'', na twarzy pojawia się grymas, a w głowie pojawia się niemiłe wspomnienie, gdy będąc dzieckiem musieli spożywać ją w wersji mdłej papki, która z trudem przechodziła przez gardło. Jednak ja widzę ją zupełnie inaczej. Według mnie owsianka to idealne śniadanie na dobre rozpoczęcie dnia dla każdego człowieka. Zarówno dla osoby aktywnej, której da zastrzyk energii, dla zapracowanej, którą nasyci do obiadu jak i dla zmarzluchów, których rozgrzeje w tym jesienno-zimowym okresie. Można ją skomponować wedle swoich upodobań i stworzyć bardzo dobrze zbilansowany posiłek, pełny w błonnik, węglowodany i białko. Ograniczać nas może jedynie nasza wyobraźnia. Mleko: krowie, kozie, ryżowe, migdałowe czy sojowe. Płatki owsiane, jaglane, orkiszowe czy gryczane. Orzechy, owoce, dżemy, pestki, czekolada, przyprawy - to tylko niektóre ze składników z jakich możemy stworzyć naszą owsiankę. Jestem pewna, że każdy znajdzie coś dla siebie! Moją ulubioną wersją jest klasyczna owsianka na krowim mleku z dodatkiem banana, masła orzechowego, cynamonu i gorzkiej czekolady. Po takim śniadaniu śmiało mogę podbijać świat! :)"

Pani Iwona

"Zakochałam się w komosie ryżowej, z której można wyczarować naprawdę całą gamę pysznych potraw i nie tylko wytrawnych ale również słodkich. Z tych wszystkich potraw u mnie prym wiodą głównie sałatki. Można je szybko przygotować, są kolorowe, pełne witamin i składników odżywczych. Najbardziej lubię sałatkę z batatami, pomidorkami, awokado, komosą ryżową i karmelizowanymi migdałami.

Przepis na sałatkę:

Składniki:

- 3/4 szklanki komosy ryżowej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 średnie bataty (około 450 g)
- 1 awokado
- 10 pomidorków cherry
- 20 oliwek
- 80 g różnych sałat
- 1 łyżka oleju
- pieprz, sól
- sok z cytryny
- karmelizowane migdały*

*Składniki na karmelizowane migdały:

- 1/2 szklanki migdałów
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody

Składniki na sos:

- 4 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 6 łyżek oleju rydzowego
- 1 i 1/2 łyżki musztardy
- 1/2 szklanki kolendry

Wykonanie:

Komosę ryżową opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka, zalać wodą , doprawić odrobiną soli, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 10 - 15 minut, odcedzić z nadmiaru wody.

Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, dodać miód i łyżkę wody. Gdy cukier się rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje wsypać migdały, wymieszać. Gotowe migdały rozłożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia. Grubo posiekać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Bataty obrać, pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w oleju i posypać solą i pieprzem. Bataty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut.

Awokado pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Pomidorki pokroić w ćwiartki, a oliwki na połówki.

Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, polać sosem, wymieszać."

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

adzicha 21 listopada 2015 Czy zamieszczone tutaj przepisy należą do osób, które wygrały, czy są to wszystkie zgłoszenia? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń