Ciasta na Wielkanoc

Rozstrzygnięcie konkursu: Za co cenisz wegetarianizm?

Nasz konkurs pokazał, że wegetarianizm to nie tylko chwilowa moda. To skarbnica smaków, barw i aromatów, a przy tym sposób by utrzymać organizm w wyśmienitej formie.

Nadesłaliście wiele inspirujących odpowiedzi, za które ogormnie dziękujemy. Jednak wybrać mogliśmy tylko trzy spośród nich. Po wielu godzinach burzliwych rozmów, zadecydowalismy, że wspaniałe książki z wegetariańskimi przpisami trafią do:

Pani Katarzyny

Ze względu na hipercholesterolemię rodzinną zmuszona byłam wyeliminować z mojej codziennej diety większość produktów spożywczych, których jedzenie sprawiało mi wielką przyjemność. Słodycze, ciasta bogate w bitą śmietanę, przekąski, tłuste sery, masła to tylko kilka przykładów gotowych produktów których na tego typu diecie powinno się unikać. Jeżeli dodamy do tego zakaz spożywania tradycyjnego polskiego smażonego kotleta może się okazać, ze dla "dietowego" świeżaka nie ma szansy na smaczny posiłek. Wiem coś o tym, bo jeszcze niedawno też tak myślałam. Nie wyobrażałam sobie mojego życia w taki sposób a z błędu wyprowadziły mnie blogi dedykowane dla wegetarian i wegan. Zaczęłam czytać, testowałam, próbowałam i okazało się że kuchnia wegetariańska to głębia pełna smakowitości o której nie miałam pojęcia. Pokochałam miłością wzajemną kasze, warzywa, owoce, tofu, orzechy, soję. Każdemu polecam może nie całkowite, ale przynajmniej kilkotygodniowe omijanie działu wędlin w hipermarkecie (dodam że nie jestem wegetarianką z nazwy, czasem gdy mam wielką ochotę sięgam po chude mięsko). Mówi się, że je się oczami. I w tym przypadku to prawda. Wegetariańskie dania nie tylko smakują wybornie, ale i wyglądają :) Dzięki zmianom czuję się lepiej i to widać na wadze.

Pani Małgorzaty

Kuchnie wegetariańską cenię że względu na możliwość odkrywania zupełnie nowych doznań smakowych. Do niedawna myślałam jeszcze że mięso jest nieodłącznym składnikiem diety, a teraz wiem, że można je fantastycznie zamienić na równie pyszne rzeczy. Pokochałam warzywa, piekę wegetariańskie pasztety i gotuje bezmięsne obiady. Moja rodzina powoli też się przekonuje do takiej kuchni i mimo że może nie wyeliminują mięsa do końca to jednak w znacznym stopniu ograniczą. Codziennie odkrywam nowe potrawy, które mnie zachwycają.

Pani Camili

Kuchnię wegetariańską cenię najbardziej za to, że trzyma mój organizm w jak najzdrowszym trybie życia. Gdy 5 lat temu powiedziałam mięsku "dowidzenia", musiałam się również pożegnać z tak uwielbianymi przeze mnie wcześniej fast foodami i śmieciowym jedzeniem. Od kiedy przeszłam na wegetarianizm schudłam 20 kg, a moje samopoczucie nigdy nie było w lepszej formie. Podświadomie czuję się silniejsza od tych, którzy nie potrafią odmówić sobie steka. Zaczęłam chodzić na różnego rodzaju targi czy ryneczki i odkrywać warzywa i owoce, o których wcześniej nie miałam pojęcia. Jest ich taka masa, że nie jestem w stanie się znudzić jedzeniem, bo codziennie wymyślam nowe przepisy i potrawy. Możliwości nie ma końca, jedyne co nas może powstrzymać to własna wyobraźnia. Bardzo często improwizuje w kuchni i muszę się przyznać, że całkiem nieźle mi to wychodzi :) . Wszystkie potrzebne witaminy i substancje odżywcze czerpię z roślin, przez co czuję bardzo mój organizm jest zdrowy, silny i super czysty.


Wszystkim zwycięzcom gratulujemy!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Ciasta BABKA MISZ MASZ ( 4 SMAKI )

Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu babka. Tak przygotowana idealnie o...

Odsłon: 53

15 min
0

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4