Ewa_Gotuje

Sezon na pomarańcze

Wszyscy wiemy, że pomarańcze to prawdziwa bomba witaminowa. W jednej średniej pomarańczy jest 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co jeszcze kryje się w tym owocu, który najlepiej jeść zimą?

Co może zmienić jedna pomarańcza dziennie?       fot. 123RF.COM


Co siedzi w pomarańczy?

Witamina C to antyoksydant, zwalczający działanie wolnych rodników, utleniających komórki organizmu i prowadzących do ich niszczenia i starzenia się. Ta witamina korzystnie wpływa na stan skóry, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i ułatwia wchłanianie żelaza (to informacja szczególnie ważna dla kobiet, które tracą sporo tego pierwiastka).

Książka kucharska: 20 przepisów na pomarańcze. Kliknij!

Nie wiesz, jak wykorzystać pomarańcze w kuchni? Zobacz 20 przepisów na przeróżne dania: od słodkich deserów, sałatek owocowych czy napojów do zup, mięs czy ryb z dodatkiem tych cytrusów.

Pomarańcze zawierają także sporo kwasu foliowego, witaminy B1, B5, B6, wapnia i potasu. Świetnie działają na układ krwionośny, zapobiegają chorobom serca i zaburzeniom funkcjonowania żył i tętnic. Według raportu australijskiej państwowej agencji naukowo-badawczej CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) badającego wpływ cytrusów na funkcjonowanie organizmu, jedna dodatkowa porcja owoców cytrusowych dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru aż o 19 proc. Zgodnie z tym samym raportem, cytrusy prawdopodobnie zmniejszają też ryzyko pojawienia się raka jamy ustnej, przełyku i żołądka.

Tak jak wszystkie rośliny, pomarańcza ma też w sobie flawonoidy, czyli barwniki, zwalczające działanie wolnych rodników. W badaniach na zwierzętach, badacze odkryli, że obniżają one także ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi (zobacz nasz artykuł o mitach na temat cholesterolu). Działają także przeciwzapalne.

Za działanie antyoksydacyjne pomarańczy nie odpowiada sama witamina C, co potwierdzają badania. Rozpuszczona witamina C nie może się równać z sokiem pomarańczowym, jeśli chodzi o działanie zapobiegające niszczeniu komórek przez wolne rodniki.

tabela składniki odżywcze w pomarańczy

Pomarańcze są dobrymi owocami dla cukrzyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny (IG). Więcej o diecie dla cukrzyków przeczytacie w naszym artykule. Trzeba jednak zwracać uwagę, by z nimi nie przesadzić, bo zawierają cukier, tak jak wszystkie owoce.


Co z sokami?

pomarańcze soki czy są zdrowe

Czy soki są równie zdrowe jak owoce?     fot. 123RF.COM


Niektórzy zamiast jeść świeże pomarańcze, sięgają po soki. Czy to dobry wybór? Soki są zwykle poddawane pasteryzacji (chyba, że są to soki jednodniowe). Tracą jednak wtedy część swoich właściwości odżywczych. Klarowne soki, te bez widocznego miąższu są też pozbawiane błonnika, bardzo ważnego składnika odżywczego. Ale, co bardzo ważne, sok pomarańczowy, nawet jeśli zostanie zapasteryzowany, nadal będzie zawierał dużą ilość witaminy C.


Czy soki z owoców są zdrowe? Kliknij!

soki z owoców


Stosunkowo nowym sposobem utrwalania żywności jest proces wysokociśnieniowy HP (ang. high pressure, czyli wysokie ciśnienie), czyli metoda wykorzystująca wysokie ciśnienie do wydłużenia czasu przydatności soku, zabicia ewentualnych bakterii i denaturacji białek. Ze względu na to, że do tej metody nie jest konieczne podnoszenie temperatury, jak ma to miejsce w przypadku pasteryzacji, owoce nie tracą żadnych witamin i minerałów. Niestety, w Polsce jeszcze nie ma soków utrwalanych tą metodą. Są jednak prowadzone badania w tym kierunku.


Uważaj na skórki pomarańczowe!

skórka pomarańczowa zastosowanie

Czy domowa skórka pomarańczowa do wypieków to dobry pomysł?    fot. 123RF.COM


Skórkę z pomarańczy wykorzystuje się w wielu przepisach na ciasta. Można przygotować sobie kandyzowaną skórkę do wypieków w domu. Ale czy tak naprawdę powinniśmy to robić?

Pomarańcze dostępne na polskim rynku muszą przetrwać długą drogę z plantacji w Argentynie czy RPA. W zimie cytrusy można już sprowadzać z bliższych nam lokalizacji, takich jak Hiszpania czy Włochy. Owszem, są one wtedy smaczniejsze i bardziej soczyste, ale i tak potrzebują konserwantów, aby przetrwać drogę do Polski. Substancją konserwującą i grzybobójczą stosowaną w przypadku cytrusów jest difenyl. Jest on w niewielkim stopniu toksyczny dla człowieka, ale nie można się go pozbyć myjąc owoce, nie zniknie także pod wpływem temperatury. Nie zaleca się zjadania skórek ze sprowadzanych pomarańczy.

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Zobacz też: Pomarańcze dla urodyDlaczego warto jeść pomarańcze?

Źródła: Anna Wojtkowiak "Żywność pod ciśnieniem" [w:] „Wiedza i jakość" nr 1 (29)/2013; Katrine Baghurst "The Health Benefits of Citrus Fruits" (raport CSIRO).

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3898

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3