Do góry

Newsy

Siedem zasad zdrowego smażenia

Jak sprawić, by smażone potrawy były jednocześnie pyszne i niskokaloryczne? Wystarczy nowoczesna patelnia z oferty marki Florina, dobry olej i przestrzeganie kilku zasad. Dzięki temu smażone potrawy zachowają wyśmienity smak i aromat.

Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni.

Złote zasady

1. Patelnię rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę.

2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1 łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kilku porcji mięsa, ryby lub kilku omletów). Do krótkiego smażenia najlepszej sprawdzą się oleje: rzepakowy, ryżowy albo kokosowy.

3. Sprawdź czy na etykiecie, czy dany olej zaczyna dymić w temperaturze 230-240 stopni. Taka temperatura zapewnia optymalne smażenie.

4. Po nałożeniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, aż ten zacznie lekko dymić.

5. Wrzuć wybrane składniki na patelnię. Smaż jedną stronę przez 2 minuty. Przerzuć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.

6. Przerzucaj składniki przez kolejne 2-3 minuty.

7. Mięso smaż z kilku stron (przewracaj trzy razy), dzięki temu będzie miało soczysty środek i chrupiącą skórkę.

Zainwestuj w dobrą patelnię!

Marka Florina posiada w swoim ofercie patelnie, dzięki którym przyrządzenie zdrowych potraw będzie samą przyjemnością.

Niezniszczalna i designerska - patelnia LAVA posiada 5-warstwową powłokę z drobinami stopionego kamienia, a także system Air Cushion, chroniący potrawy od przypalenia i przywierania do jej powierzchni. Idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania dań wymagających i beztłuszczowych.

Dla wielbicieli steków tylko patelnia NEBULA, którą wyróżnia innowacyjna powłoka z wypustkami wzorowanymi strukturą piłeczek golfowych. Technologia zapewnia równomierne nagrzanie patelni oraz przygotowanie dań z minimalną zawartością tłuszczu.

Patelnia MAJA będzie idealna dla miłośników prostych, ale skutecznych rozwiązań. Dzięki nieprzywierającej powłoce w kształcie plastrów miodu pomoże w przygotowaniu zdrowych potraw bez użycia tłuszczu.

To nie wszystko. Więcej informacji i patelni z oferty marki Floriny znajdziecie na stronie www.florinaagd.pl

Tajemnice zdrowego smażenia odkryte. Przygotowanie pysznych i zdrowych warzyw lub mięsa nie będzie już żadnym problemem, także dla naszej figury.

 

 

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Wielkanoc z Floriną w formacie pdf

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elitka 03 marca 2017 Wystarczy odpowiednia patelnia, sama mam philipiaka z groszkowym dnem, dobry olej i przestrzeganie tych kilku istotnych zasad w kuchni.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń