Do góry

Bake off

Słodka pizza i drip cake w Bake Off Junior

W drugim odcinku "Bake Off Junior" mali cukiernicy będą musieli zmierzyć się z zdaniem, które niejednemu dorosłemu mogłoby przysporzyć wielu problemów.

Fot. materiały partnera

Ruszyła pierwsza polska edycja programu "Bake Off Junior". Do walki o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków i 25 tysięcy złotych, stanęło dwanaścioro dzieci w wieku 8-14 lat. Jurorzy programu - Michał Bryś i Krzysztof Ilnicki przygotowali aż 20 konkurencji, w trakcie których ocenią umiejętności, wyobraźnię i kreatywność uczestników.

Pierwszym zadaniem, z jakim musieli zmierzyć się uczestnicy dziecięcej edycji programu "Bake Off", było przygotowanie trójkolorowego ciasta zebra. W idealnym wypieku, poszczególne warstwy powinny się doskonale przenikać, tworząc charakterystyczny, nieregularny wzorek. Aby to osiągnąć, masa musiała być wlewana do foremki naprzemiennie, niewielkimi partiami. Chcąc utrudnić zadanie, jurorzy nie podali uczestnikom czasu ani temperatury pieczenia, dlatego większość z nich musiała zdać się na intuicję i piekarskie doświadczenie.

Mimo pułapek zastawionych przez sędziów, młodzi kucharze przygotowali smaczne i pięknie wyglądające ciasta, z których mogliby być dumni nawet bardzo doświadczeni kucharze.

Przepisy z "Bake Off Junior": Ciasto zebra

W drugiej konkurencji uczestnicy "Bake Off Junior" zostali poproszeni o przygotowanie ciasta zainspirowanego zwierzętami. Przed jurorami pojawiło się sporo słodkich świnek, króliczków oraz myszek. Wszystkie wypieki prezentowały wyjątkowo wysoki poziom, a ich smak powalił jurorów na kolana. Gwiazdą wypieków odcinka została Ania, która zaserwowała sędziom tort inspirowany "Alicją w Krainie Czarów".

Co bardzo ważne, Krzysztof Ilnicki oraz Michał Bryś zadecydowali, że żaden z uczestników nie odpadnie w pierwszym odcinku.

Przepisy z "Bake Off Junior": Królik w Krainie Czarów

Co wydarzy się w drugim odcinku "Bake Off junior

W drugim odcinku "Bake Off Junior" uczestnicy będą musieli zmierzyć się z dwoma, bardzo trudnymi zadaniami. Pierwszym z nich będzie przygotowanie perfekcyjnego "drip cake", czyli ciasta, które na pierwszy rzut oka wygląda niczym praca roztargnionego cukiernika. Jednak to tylko pozory! Przygotowanie takiej dekoracji wymaga sporego wyczucia oraz dużego doświadczenia.

Czy uczestnicy sprostają temu zadaniu? Kto wypadnie najlepiej, a kto będzie musiał szukać drugiej szansy w kolejnej rundzie? O tym przekonacie się już dzisiaj o 20.45 oglądając TVP2.

Przepisy z programu "Bake Off Junior" znajdziesz w naszym serwisie tuż po emisji odcinka!

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń