Do góry

Newsy

Sól - niezwykły minerał

Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów.

Fot.123RF/Picsel

Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś przedstawiamy wam najciekawsze rodzaje soli, które każdy powinien znać.

Sól kamienna

Wydobywana w kopalniach, głęboko pod ziemią - w Polsce z takiego wydobycia słynie na przykład Bochnia oraz Wieliczka. W odróżnieniu od zwykłej soli kuchennej, zawiera mnóstwo mikroelementów i nie jest wzbogacana substancjami zapobiegającymi zbrylaniu. Nie podlega też żadnej obróbce chemicznej, jest jedynie rozbijana na większe lub mniejsze bryłki.

Sól morska

Uznawana za najzdrowszą, zawiera stosunkowo mało sodu jednak jest bogata w magnez, wapń oraz potas. Pozyskiwana jest przez odparowywanie wody morskiej w tak zwanych „ogrodach solnych". Co ciekawe, sól morska jest nieco bardziej słona od chociażby soli kamiennej, więc do wzbogacenia smaku naszych potraw będziemy potrzebować jej mniej. Sól morska występuje też w płatkach, jak na przykład słynna, brytyjska Maldon Sea Salt, którą zbiera się ręcznie.

Sól himalajska

Niezwykle modna i uznawana za jedną ze zdrowszych. Wydobywa się ją na obszarze Pakistanu, bez użycia ciężkiego sprzętu i środków wybuchowych. Charakteryzuje ją różowawy kolor i duże kryształki. Uważa się, że wpływa korzystnie na nadciśnienie, utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi czy problemy z układem oddechowym. Stosowana jest też w kosmetyce, na przykład jako składnik peelingów.

Zobacz też: 13 pomysłów na imprezowe przekąski. Kliknij!

Sól wulkaniczna

Do soli wulkanicznych zaliczamy między innymi pochodzącą z Hawajów sól Alaea oraz sól „black lava". Pierwsza z nich, dzięki zawartości glinki, ma intensywnie czerwony kolor, druga jest... całkowicie czarna. To dlatego, że naturalnie zawiera w sobie węgiel pochodzący z lawy wulkanicznej. Tego rodzaju sole są bogate w dobroczynne mikroelementy i bardzo efektownie prezentują się jako dodatek do potraw. Mimo egzotycznego pochodzenia, są łatwo dostępne w Polsce.

Sól Kala Namak

Ten rodzaj soli, ze względu na swój specyficzny smak, ma miłośników wśród wegan i wegetarian. Czarna sól Kala Namak jest bogata w siarczany, dzięki czemu potrawy zyskują aromat ugotowanych jajek. Ich smak jest na tyle intensywny, że czarna sól może całkowicie zastąpić ten dodatek.

Sól wędzona

To sól kamienna lub morska poddawana procesowi wędzenia. Kryształki rozrzucane są na płaskim sicie i okadzane dymem w niskich temperaturach. W zależności od użytego drewna, sole różnią się smakiem. Jest on bardzo intensywny więc wystarczy kilka ziarenek aby potrawa nabrała całkiem nowego wyrazu. W związku z tym, że proces wędzenia soli jest bardzo wymagający i czasochłonny, ten produkt jest dosyć drogi.

Sole azjatyckie

Na uwagę zasługują też, praktycznie nieznane w Polsce sole, pochodzące z Azji. Ich najpopularniejsze rodzaje to Aguni oraz Jukyeom. W ich pozyskiwaniu wykorzystuje się niezwykle skomplikowany procesem osuszania drewnem bambusowym. Dzięki zastosowaniu tego zabiegu, sole azjatyckie są praktycznie pozbawione zanieczyszczeń, a przez to śnieżnobiałe i bardzo drobne.

Sole kolorowe

Oprócz wspomnianych wcześniej soli wulkanicznych oraz kala namak, wyróżniamy też kilka innych soli kolorowych. Jest to między innymi sól niebieska, pozyskiwana w Iranie, która charakteryzuje się wysoką zawartością sylwinu, nadającego jej błękitną barwę. W polskich sklepach dostępna jest także czerwona sól pozyskiwana z wód australijskiej rzeki Murray, w miejscu jej ujścia do morza. Na rynku znajdziemy też niezliczone rodzaje soli różowych, oraz tych w różnych odcieniach szarości, bieli i żółci. Każda z jest unikalna pod względem smaku, struktury oraz kraju pochodzenia.

Polub nas na Facebooku!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń