Do góry

Newsy

Śpieszmy się kochać rabarbar - sezon trwa tak krótko

Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem.

Babcie zawsze wiedzą co dobre...

Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował sobie na to miejsce?

Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i siłę naszych komórek, spowalniają procesy starzenia i ujędrniają skórę. Oczyszcza nasz organizm z rozmaitych toksyn. Jest dobry na trawienie i może stać się naszym sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę. Zawiera witaminy z grup A, C i E, a także magnez, potas, sód, żelazo i wapń. Co ciekawe, najnowsze badania wskazują wysoką zawartość polifenoli - które chronią nas przed chorobami nowotworowymi. Te związki uaktywniają się od wpływem wysokiej temperatury - już po 20 minutach - zatem najskuteczniejsze w profilaktyce nowotworowej może okazać się ciasto z rabarbarem. Dodatkowo rabarbar to warzywo wyjątkowo nisko kaloryczne - 100 gram zawiera jedynie 9 kcal!

Wielka popularnością to warzywo cieszy się w kuchni brytyjskiej, gdzie jest dostępne niemal cały rok. Bodaj najsłynniejszym sposobem podania rabarbaru jest rhubarb crumble, czyli ciasto z rabarbarem i kruszonką. Rabarbar, jako wkład do ciast, czy bułek drożdżowych doskonale połączy się z innymi owocami - np. z ananasem, który nada słodyczy, jabłkiem które podkreśli winny, lekko kwaskowy smak, a także z imbirem, który nada charakteru. Rabarbar to także doskonały dodatek do mających pojawić się lada chwila truskawek. Warto także obok klasycznych ciast wypróbować tarty z rabarbarem.

Rabarbar na wyspach przerabiany jest także, na znacznie mniej popularny u nas, chutney. Bazą jest przesmażona na oliwie z oliwek cebula, czosnek a także imbir. Rabarbar dodajemy pokrojony w kostek i dusimy aż nabierze lekko brązowej barwy i gęstej konsystencji. Doprawiamy w wersji podstawowej solą, pieprzem oraz rodzynkami. W wersji rozszerzonej sięgamy po przyprawy pikantne i orientalne jak kumin, pieprz cayenne, czy kurkuma. Smak możemy także wzbogacić o jabłko, czy gruszkę. Podajemy go zarówno na gorąco, jak i na zimno w formie weku. Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do mięs i wędlin.

A kompot? Do rabarbaru warto dodać laskę prawdziwej wanilii i kilka goździków oraz dosłodzić jasnym miodem. Doskonałym dodatkiem będzie także pocięty w słupki korzeń imbiru. Warto też zadbać o dodatek świeżych sezonowych owoców. Na razie musimy zadowolić się jabłkami, czy gruszkami, ale lada dzień do kompotów powędrują truskawki oraz maliny. Kompoty możemy podawać na ciepło lub na zimno, także dodatkiem świeżych cytrusów i lodu.

 

Dorosłym polecamy domowej roboty rabarbarówkę! Klikaj!

 

A wszystkim garść pomysłów na wiosenny rabarbar!

Racuchy z rabarbarem. Klikaj!

 

Muffinki korzenno-rabarbarowe. Klikaj!

 

Marmolada truskawkowo-rabarbarowa. Klikaj!

 

Karczek z rabarbarem. Klikaj!

Nieznana bowinka - poznaj nowe zastosowania tej zdrowej jarzyny! Klikaj!

BR

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń