Do góry

Newsy

Światowy dzień czekolady

Gorzka, mleczna, nadziewana, z orzechami, a może biała? Niewątpliwa królowa deserów oraz słodyczy. O czym mowa? Oczywiście o czekoladzie! Pyszna, uwodzicielska i uzależniająca, wykorzystywana w kuchni jako afrodyzjak. 12 kwietnia jest jej światowym świętem, które należy koniecznie uczcić chociaż małą kosteczką.

Fot. 123RF

Ponoć osobowości każdego człowieka odpowiada dany typ czekolady. Nie istnieje chyba osoba, która za nią nie przepada, wyłączając osoby na nią uczulone. Jej ogromna popularność powoduje, że możemy zakupić ją niemal w każdym zakątku świata i to w takiej formie, o jakiej tylko sobie zamarzymy. Naj jej punkcie oszalał cały świat, dlatego właśnie 12 kwietnia został obwołany międzynarodowym Dniem Czekolady. W ten sposób każdy, kto ją kocha, może bez wyrzutów sumienia oddać się celebrowaniu.

Na początku było nasiono kakaowca. Pierwszymi, którzy docenili ich walory byli Majowie, produkujący z nich napój o nazwie Xococalit. Produkt ten przeznaczony był tylko dla najbogatszych, ale wykorzystywano go również podczas modłów i rytuałów plemiennych. Do Europy przysmak ten trafił dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Jednak dopiero w XVII wieku zyskał na popularności. Stało się to po tym, jak Stary Kontynent rozkochał się w napoju przygotowanym na bazie roztartych nasiona kakao, wody oraz cukru. Jak podają źródła, pierwsza tabliczka czekolady wyszła spod ręki nieznanego dziś nikomu Francisa Frya, zaś proces konszowania czekolady został wynaleziony przez Rudolpha Lindta, którego nazwisko sygnuje dziś ekskluzywne czekoladki.

Jedząc czekoladę nie zastanawiasz się raczej, co tak naprawdę trafia do twojego organizmu. Przecież chodzi głównie o ten wspaniały smak, rozpływającej się ustach kostki. Co więc wchodzi w skład czekolady? Jej podstawowymi składnikami są przede wszystkim miazga masło kakaowe. Obok tego, w składzie znajdziemy środku słodzące, czyli cukier oraz inne dodatki w zależności od czekolady jaką jemy.

Zobacz też: Czekolada, czekolada- ale jaka?

Ten ulubiony smakołyk dzieci zaliczany jest do wysokokalorycznych produktów. W 100 gramach jest aż 500 kcal, a do tego 34,3 gramy tłuszczu i 6,7 gram nabiału. Niemniej jednak gorzka czekolada polecana jest w racjonalnej diecie. Dlaczego? Nie wszyscy o tym wiedzą, jednak ma ona pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, na co zwraca uwagę każdy diabetyk. W przeciwieństwie do mlecznej czekolady która dostarcza aż 10 mg cholesterolu, zaś gorzka dostarczy tylko 1 mg! Nie są to jej jedyne zalety. Gorzka czekolada zawiera witaminę A, która jest antyoksydantem, E zatrzymującą proces starzenia, B2, B6, B12, a także kwas foliowy polecany kobietom w ciąży. Obok witamin w jej składzie chemicznym natrafimy również na żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, fosfor, oraz wapń. Wszystkie te związki mają bardzo dobry i znaczący wpływ na działanie naszego organizmu. Dodatkowym plusem jej spożywania jest dostarczenie innych składników jak polifenole, flawonoidy czy fenylotylamina. Chociaż, nie są to dobrze nam znane substancje, to dajemy wam gwarancję, że ich spożycie może przynieść nam więcej korzyści niż się spodziewamy.

Ale czy prócz gorzkiej czekolady, trzeba wyeliminować każdą inną? Skądże! Przecież żyje się tylko raz, a wszystko jest dla ludzi. Trzeba tylko pamiętać o jednej prostej zasadzie, że im większy procent miazgi kakaowej w składzie czekolady tym lepiej. Trzeba również pamiętać, że umiar to nasz najlepszy doradca. W końcu jedzenie wszystkiego bez opamiętania spowodować może same szkody.

Pod jaką więc postacią najlepiej jest ją smakować? Wiadomo, że ludzie mają różne preferencje. Niektórzy lubią gryźć czekoladę jak batonik, inni zaś muszą jeść kawałek po kawałeczku. Nie zapominajmy jednak, że możemy wykorzystać ją w kuchni naprawdę na wiele sposobów. Sprawdzi się tak samo w słodkim śniadaniu, daniu głównym jak i w deserze. W naszym serwisie znajdziecie wiele inspirujących przepisów. Pomysłów na czekoladowe danie jest ile tylko dusza zapragnie. Lubisz słodkie śniadanie? Co powiesz na bułeczki z czekoladą, albo croissanta. Dobrą opcja mogą być także amerykańskie pancakes z polewą czekoladową. Z kolei na obiad zawsze możemy podać pierogi z nadzieniem czekoladowym. Każde dziecko będzie zachwycone i zje cały posiłek, jeżeli tak będzie on wyglądał. Zamiast pierogów możemy podać naleśniki z owocami i czekoladą, bądź racuchy jabłkowe z sosem czekoladowym. Słodki obiad to... zawsze dobry obiad! A deser? Tu już jest tyle pomysłów, przepisów ile tylko chcecie. Włączcie wyobraźnię i Smakera, a z pewnością znajdziecie coś dla siebie.

Zoabcz też: Zarabiaj ze smakerem

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń