Czekolada, czekolada - ale jaka?

Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru!

Fot. 123RF/Picsel

Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady.

Gorzka

Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i deserów, ale wiele osób lubi ją jeść w sposób naturalny. To niewątpliwie czekolada dla smakoszy i koneserów.

Mleczna

Większość sprzedawanych czekolad zawiera ok. 20 proc. masy kakaowej. Mleko łagodzi gorzki smak naturalnych ziaren kakaowca. Czekolada mleczna jest bardzo słodka. Nic dziwnego, bo aż 50 proc. jej masy to cukier. Producenci dodają do niej też sztuczne substancje aromatyczne i smakowe, wanilię lub (zamiast mleka) proszek mleczny.

Biała

Ten rodzaj czekolady nie posiada w swoim składzie miazgi kakaowej. Zastępuje ją masło kakaowe (w najlepszych tabliczkach do 33 proc. zawartości), duża ilość mleka lub śmietanki oraz cukier. Smakosze i koneserzy pogardzają białą czekoladą, co jednak nie zmienia faktu, że ma ona swoich wielbicieli.

Deserowa

Zawiera od 30 do 70 proc. miazgi kakaowej, a także tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki. Ma specyficzny smak. Jest doskonałym dodatkiem do różnych wyrobów cukierniczych.

Jaką czekoladę wybrać dla prawdziwego smakosza? Porozmawiaj na Forum!

Firmy prześcigają się w tworzeniu różnych, urozmaiconych form czekolady. Są dostępne kolorowe, nadziewane, z bakaliami, wiórkami kokosowymi, czy bąbelkowe. Warte wspomnienia są jeszcze następujące rodzaje czekolad:

Kuwertura

Bardzo wysokiej jakości czekolada. Niestety rzadko można zobaczyć ją na sklepowych półkach ponieważ oferowana jest głównie w blokach po 2,5 kg, a w handlu detalicznym w postaci tabliczek po 100 lub 200 gramów. Kuwertura wykorzystywana jest do tworzenia czekoladek i dekoracji cukierniczych. Swoją wysoką jakość zawdzięcza dużej zawartości masła kakaowego, zawiera ponad 35% tłuszczu. Wykorzystywana głównie jako doskonała polewa na przykład do ciast.

Czekolada nadziewana

Dzieki różnorodności nadzień, każdy na pewno znajdzie odpowiednie dla siebie. Mamy nadzienia śmietankowe i owocowe - często tworzone z egzotycznych owoców. Czekolada nadziewana powstaje z masy czekoladowej, do której dodawane są nasiona oleiste, owoce oraz inne naturalne dodatki aromatyczne i smakowe.

Czekolada napowietrzona

Potocznie zwana jest czekoladą bąbelkową. Dostępna jest w trzech wersjach: biała, mleczna oraz mieszana. Uformowana jest z masy czekoladowej, która poddawana jest działaniu dozwolonych gazów obojętnych. W sklepach mozna je kupić w formie standardowej tabliczki czekolady, ale występuje również w postaci batoników.

Wyroby czekoladopodobne

Produkty czekoladopodobne w założeniu mają wyglądem i smakiem przypominać prawdziwe czekolady. Jednakże o ile pierwsze założenie potrafią spełnić, tak pod względem smakowym odstają znacząco od oryginalnych wyrobów. Tłuszcz kakaowy jest zastąpiony roślinnym, a zawartość kakao nie przekracza 7% całkowitej masy. Największy zysk wytwórcy produktów czekoladopodobnych mają w okresach świątecznych, kiedy kupujemy figurki mikołajów, czy zwierzątek.

Czekologia

Czekolada doczekała się wielu naukowych opracowań. Istnieją nawet ludzie, którzy uprawiają dyscyplinę o nazwie czekologia. Twórcą tej nowej nauki jest nowozelandzki psychoterapeuta, Murray Langham, który uważa, iż można określić charakter człowieka po tym, jaką lubi czekoladę. Aby określić cechy charakteru danej osoby, musimy dowiedzieć się jaki rodzaj, czyli nadzienie, kolor oraz kształt czekolady lubi najbardziej. A jak przedstawia się ogólna charakterystyka zwolenników danej czekolady?

Mleczna - ludzie romantyczni i nostalgiczni

 

Biała - oznacza niezdecydowanie

 

Deserowa - osoby, które myślą perspektywicznie

 

Gorzka - oznacza wyrafinowany gust

 

Z masą kawową - oznacza ludzi niecierpliwych

 

Z nadzieniem pomarańczowym - osoby, które sprawdzają się w trudnych sytuacjach

 

Z migdałami -ludzie, którzy myślą szybko i lubią eksperymentować

 

Z nadzieniem toffi - oznacza zmysłowość

 

W kształcie trójkąta - charakteryzują egoistów

 

Kwadratowe - to ludzie uczciwi, na których można polegać

 

W kształcie diamentów- osoby, które lubią być rozpieszczane

 

O czym każdy smakosz czekolady wiedzieć powinien? Kliknij!


Opracowała: Justyna Kwiecień

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 99

>60 min
9
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 515

30 min
9
Ciasta Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy to klasycznie przygotowane ciasto i minimum składników. Prz...

Odsłon: 832

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1