Te potrawy spalają tłuszcz!

Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia.

Fot. 123RF/Picsel

Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?

 

Termogenik z warzywniaka


Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał kalorie. Można je dostać w sklepachw postaci sztucznej. Aby wywołać ten sam efekt, wystarczy odpowiednio skomponować dietę i wybierać naturalne produkty, które pobudzają spalanie tłuszczu. I uwaga: dzieje się to jeszcze w czasie jedzenia i trawienia.


Zauważyliście, że kiedy skusicie się na bardzo ostrą potrawę z dodatkiem chili nagle robi się cieplej, na policzkach wykwitają rumieńce, a oddech lekko przyspiesza? To nic innego, jak działanie kapsaicyny, czyli substancji nadającej ostry smak większości potraw. Dzięki pikantnej kuchni można wspomóc odchudzanie, gdyż pobudza ona organizm do produkowania ciepła, co odbywa się kosztem kalorii.


Mocno przyprawione dania zazwyczaj sprawiają także, że zjadamy mniej, co ma niebagatelny wpływ na przebieg naszej diety.

 

Ale uwaga! Nigdy nie będzie tak, że spalimy w czasie jedzenia więcej niż zjedliśmy! Zawsze pochłoniemy jakieś kalorie!

 

Ostro w kuchni. Kliknij!

papryczki chili

 

Jak spalać kalorie jeszcze w czasie jedzenia?


Produkty nieprzetworzone i pełnoziarniste sprawiają, że w organizmie spala się dwa razy więcej kalorii niż w czasie trawienia produktów bardziej przetworzonych. Jak zmusić organizm do większego wysiłku i spalania już podczas trawienia? Oto kilka prostych zmian w diecie, które w tym pomogą:


- zamień białe pieczywo na pełnoziarniste,
- zamień biały ryż na brązowy,
- zamień zwykły makaron na pełnoziarnisty,
- jak najczęściej jedz surowe warzywa i owoce.

 

Dobry dodatek do ćwiczeń


Metabolizm pobudza także zielona herbata, a konkretnie związek o tajemniczej nazwie galusan epigallokatechiny. Ten silny przeciwutleniacz potrafi zwiększyć spalanie tłuszczu w organizmie niedługo po wypiciu filiżanki. Podobnie działa kawa, trzeba jednak pamiętać, że jeśli ma być odchudzająca, dosładzanie jest niewskazane!


Jeśli chcemy nie tylko pobudzić organizm do zwiększonego spalania tłuszczu, ale też wzmocnić mięśnie, na pewno opłaci się nam jedzenie chudego mięsa i (również chudego!) nabiału. Białko zawarte w tych produktach jest świetnym wsparciem dla ćwiczących. Pomaga budować mięśnie, a równocześnie syci i nie zawiera zbyt dużo kalorii.


Ciekawostka! Podczas trawienia jednej piersi kurczaka (zawierającej ok. 300 kcal) spalamy aż 90 kcal! To działa także w przypadku innych rodzajów chudego mięsa: spalamy około 1/3 zjedzonych kalorii. Czy dałoby się odnaleźć produkty, które pozwalają spalać jeszcze więcej? Czy jedzenie może mieć "ujemne kalorie"?

 

Chcecie wiedzieć, czy "ujemne kalorie" istnieją? Zobaczcie nasz artykuł: Ujemne kalorie. Prawda czy mit?

 

Dieta bez gotowania. Kliknij!

owoce i warzywa

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Fot. 123rf.com

 

Wyszczuplająca herbata z cynamonem i chili

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22633

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 78

30 min
1
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 113

30 min
1
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1157

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1