Do góry

Newsy

Tort cukiniowy Tomasza

W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza?

Blaty:

  • 150 g cukinii zielonej
  • 150 g cukinii żółtej
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 150 g cukru
  • 225 g mąki (typ 450)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 50 g obranych pistacji
  • tłuszcz do posmarowania formy

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru białego
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 225 g mąki (typ 450)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 75 ml mleka
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 110 g marchwi
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 cm korzenia imbiru
  • szczypta soli
  • 50 g cukru brązowego
  • tłuszcz do posmarowania formy

Krem:

  • 4 dojrzałe awokado
  • 100 g cukru pudru
  • 3 limonki
  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 g serka mascarpone

 

Dekoracja:

  • 3 długie marchwie
  • 200 ml wody
  • 750 g cukru
  • 1 cytryna
  • 150 g śmietany 36%
  • 2 laski wanilii
  • 200 g twarogu pełnotłustego (krajanka)
  • 90 g cukru pudru

Krówki z pasternaku:

  • 200 g surowego pasternaku
  • 100 g cukru
  • 30 g masła
  • 335 g słodzonego mleka skondensowanego
  • szczypta soli
  • laska wanilii

Blat 1 i 2:

Osobno zetrzeć na tarce dwie odmiany cukinii. Zmiksować jajka z olejem rzepakowym i cukrem, a następnie wsypać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder). Całość wymieszać. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodać przygotowaną wcześniej żółtą cukinię wraz z sokiem i otartą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszać. Do drugiej dodać startą zieloną cukinię i rozdrobnione pistacje, a następnie całość wymieszać. Dwie formy o średnicy 20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masy wlać do form, wygładzić i piec przez 35-40 minut w temperaturze 180℃. Po pieczeniu schłodzić.

Biszkopt:

Żółtka utrzeć z cukrem białym, tak aby powstała masa jajeczna. Na koniec powoli wlewać olej słonecznikowy. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, a następnie dodać do nich szczyptę startej gałki muszkatołowej oraz migdały. Dokładnie wymieszać składniki i 1/3 wsypać do masy jajecznej, a pozostałą część wymieszać z mlekiem i powoli wlewać do masy jajecznej. Nie mieszać za długo, ponieważ ciasto może zrobić się zbyt twarde! Do ciasta dodać ocet, startą marchew, zmielone orzechy włoskie i starty imbir. Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem brązowym, a następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Formę o średnicy 20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę biszkoptową, wygładzić i piec około 30 minut w 175℃ z funkcją termoobiegu. Studzić w piekarniku przez 15 minut, a po wyjęciu całkowicie schłodzić.

Krem:

Miąższ z awokado wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i otartą skórką z limonki. Następnie dodać posiekaną bazylię i serek mascarpone. Całość zmiksować na jednolitą, gładką masę.

Dekoracja:

Obrać marchew i pociąć na grube paski, a następnie gotować na małym ogniu w wodzie z 500 g cukru. Po 20 minutach wlać sok z cytryny i gotować jeszcze przez 10 minut. Odstawić do ostudzenia. Zagotować śmietanę ze startą laską wanilii, a następnie schłodzić w lodówce, a po schłodzeniu przecedzić przez gęste sito. Twaróg ubić ze startą laską wanilii i cukrem pudrem. Na ostudzony blat 1 nałożyć połowę kremu i umieścić na nim biszkopt, a następnie posmarować pozostałą częścią kremu. Całość przykryć blatem 2. Tort obłożyć masą śmietankową i udekorować przygotowanymi wcześniej paskami marchwi z syropu.

Krówki:

Pasternak obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w wodzie około 8 minut, aż będzie całkowicie miękki. Odcedzić i zblendować na gładką masę. Pozostałe składniki gotować na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając. Należy uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodać zblendowany pasternak i gotować jeszcze około 25 minut. Lekko brązową masę zdjąć z ognia i mieszać przez kolejne 3 minuty. Gdy zacznie gęstnieć, wylać ją na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i schłodzić. Zastygniętą masę krówkową pokroić w kostki o dowolnej wielkości.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń