Do góry

Bake off

Trio z zaczarowanego ogrodu Oli - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Słodkości, które zachwycą każde dziecko. Nieco czasochłonne, ale warto wypróbować chociaż jeden z zaproponowanych przez Olę przepisów.

Muffiny marchewkowe:

Ciasto:
165 g mąki pszennej
165 g cukru brązowego
1½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ łyżeczki cynamonu
1½ łyżeczki przyprawy do piernika
3 jaja
90 g oleju rzepakowego
300 g marchewki
100 g orzechów włoskich
1 pomarańcza
100 g świeżego ananasa
3 płaskie łyżki wiórków kokosowych

Krem:
400 g białej czekolady
400 g serka mascarpone
400 g twarożku śmietankowego

Dekoracja:
150 g truskawek świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru pudru

Ciasto
Do misy miksera wsypać mąkę pszenną, cukier brązowy, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę do piernika. Jaja lekko ubić trzepaczką - dodać do suchych składników, wlać olej i zmiksować. Marchewkę oczyścić, obrać, zetrzeć na tarce. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Pomarańczę dokładnie sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę. Ananas obrać, oczyścić, pokroić w bardzo drobną kostkę. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy, wiórki kokosowe oraz ananas. Wymieszać delikatnie silikonową szpatułką. Ciastem napełniać papierowe formy do muffinków do ¾ ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 30 minut. Po upieczeniu odstawić muffiny do całkowitego ostygnięcia.

Krem
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Następnie odstawić do przestudzenia. Mascarpone zmiksować z twarożkiem, a następnie wlać do powstałej masy przestudzoną czekoladę, wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Dekoracja
Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę, a następnie napełnić nimi plastikowe pipety. Muffiny marchewkowe udekorować kremem. W każdą muffinę wbić pipetę z sosem truskawkowym.

Minitarty z sernikiem i owocami:

Ciasto:
510 g mąki tortowej
150 g cukru pudru
150 g miękkiego masła
szczypta soli
3 jaja
2 garści fasoli
40 g mielonych orzechów włoskich

Do foremek: 4 łyżki masła i 4 łyżki mąki pszennej

Sernik:
600 g kremowego serka śmietankowego
20 g mąki ziemniaczanej
100 ml śmietanki 30%
2 jaja
1 żółtko
100 g cukru
sok z połowy cytryny
16 g cukru wanilinowego

Żel:
1 łyżka żelatyny w proszku
25 ml zimnej wody
150 ml wody
30 g cukru
sok z połowy cytryny

Dekoracja:
200 g świeżych truskawek
125 g świeżych borówek
150 g świeżych malin
150 g świeżych jeżyn
7 świeżych fig
150 g świeżej czerwonej porzeczki

Ciasto
Mąkę wysypać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać orzechy, masło, cukier puder oraz sól. Wymieszać czubkami palców, stopniowo zgarniając ciasto do środka. Ponownie zrobić wgłębienie i wbić jaja. Szybko wyrobić ciasto, następnie uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Formy do tartaletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć okręgi i wylepić nimi formy. Ciasto nakłuć widelcem i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Foremki wyjąć z lodówki i wsypać do nich fasolę. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 10 minut. Wyjąć, usunąć fasolę i piec przez kolejne 10 minut.

Sernik
Wszystkie składniki zmiksować. Wylać masę na podpieczone wcześniej tartaletki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 25 minut. Wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Żel:
Żelatynę namoczyć w 25 ml zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Pozostałą wodę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać cukier oraz sok z cytryny.
Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Dekoracja:
Tartaletki z kruchego ciasta wypełnić masą sernikową, udekorować owocami i posmarować je żelem. Schładzać przez godzinę w lodówce.

Batoniki owsiane z suszonymi owocami:

Ciasto:
280 g płatków owsianych
50 ml mleka
320 g mąki pszennej
140 g brązowego cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 duże banany
1½ łyżeczki cynamonu
200 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60 g miodu
60 g suszonej żurawiny
40 g suszonych daktyli
30 g suszonych bananów
40 g suszonych wiśni
30 g pestek ze słonecznika

Krem czekoladowy:
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 ml mleka

Ciasto
Płatki owsiane zalać mlekiem i odstawić. Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, sodą, solą i cynamonem. Zmiksować banany do konsystencji purée. Masło roztopić i przestudzić. Połączyć namoczone płatki owsiane z przestudzonym masłem, ekstraktem waniliowym, miodem oraz purée bananowym. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wyłożyć formę lub rant cukierniczy o wymiarach 24 cm x 26 cm. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do pozostałego ciasta, wsypać pestki słonecznika i wymieszać. Ciasto ułożyć w przygotowanej wcześniej formie wylepionej ciastem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30-35 minut. Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia, a następnie pokroić na podłużne batoniki.

Krem czekoladowy
Czekolady posiekać na kawałki. Mleko zagotować w rondelku, dodać do niego posiekaną czekoladę i rozpuścić.

Gotowe batoniki zanurzyć w płynnej czekoladzie.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń