Do góry

Newsy

Trzy pomysły na jajka

Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, które przydadzą się podczas świątecznych przygotowań i na pewno zrobią wrażenie na gościach.

Jajka w towarzystwie sosów

Dobrym pomysłem będzie przygotowanie przystawek z jajami w roli głównej. W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego, koniecznie przygotujcie kilka różnych rodzajów sosów i dipów.

Ze smakiem jaj świetnie komponuje się prosty sos tatarski, przygotowany na bazie majonezu, świeżo utartych pikantnych ziół, szczypiorku, warzyw marynowanych w occie - skład możemy wybierać dowolnie, według własnego gustu.

Jajka możemy również podawać z dipem na bazie ostrej musztardy. Do przygotowania tradycyjnego sosu wystarczy masło, mąka, woda, musztarda i trochę śmietany. W pierwszej kolejności przygotowuj zasmażkę, do której dodaj musztardę i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem.

Jajka będą rewelacyjnie komponowały się z sosem jogurtowym ze świeżymi ogórkami. Do przygotowania dressingu potrzebujesz jogurtu (najlepiej 0 %), drobno posiekanego ogórka, ząbka czosnku, cytryny, soli i pieprzu do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Przed podaniem schowaj naczynie z sosem na kilkadziesiąt minut do lodówki.

Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!

Jaja faszerowane

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich nietypowym smakiem jaj, wystarczy, że przyrządzisz do nich oryginalny farsz.

Nie bój się odważnych połączeń. Na wielkanocnym stole prym wiedzie chrzan, który łączymy z wyciągniętymi wcześniej i zgniecionymi żółtkami. Do masy możesz dodać szczypiorek czy drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość przełóż do białka, połówki ułóż na talerzu udekorowanym rzeżuchą.

Do przygotowania farszu możesz wykorzystać również ryby. Z jajkami świetnie będzie komponował się łosoś lub tuńczyk, a także drobno pokrojony matias. Jaja w towarzystwie łososia koniecznie dopraw świeżym koperkiem (rybę możemy zmiksować z żółtkiem lub owinąć białka świeżymi, cienko pokrojonymi plastrami). Do tuńczyka dodaj cebulę lub suszone pomidory. Warto uzupełnić taką mieszankę szczyptą słodkiej papryki. Matiasy najlepiej będą współgrały w zestawie z sosem, przyrządzonym na bazie zmiksowanego żółtka i musztardy. Całość wystarczy doprawić odrobiną soli i pieprzu.

Z czego jeszcze możesz przygotować nietypowy farsz? Niezwykle efektownie będą wyglądały jajka w towarzystwie przetartych buraków i śledzi, pasty na bazie kurkumy czy szpinaka lub - w bardziej egzotycznym wydaniu - z krewetkami, mięsem kraba i musem z awokado.

Jajka w mniej oczywistej odsłonie

Jajka tylko na śniadanie? Niekoniecznie. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na dania obiadowe z jajkiem w roli głównej.

Jednym z najpopularniejszych jest scotch eggs, czyli jaja po szkocku. Najpierw przygotuj wieprzowe mięso mielone według ulubionego przepisu (możesz zmieszać je z ziołami, musztardą, oraz posiekaną cebulą, bułką tartą, jednym jajkiem). Ugotowane na twardo jajo otocz mięsem, panieruj mąką, rozbitym jajem i bułką tartą, a następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz.

Możesz przygotować także pyszną, wielkanocną tartę z dodatkiem jaj i białej kiełbasy. Ciasto zagnieć według tradycyjnego przepisu (na około 200 g mąki przypada 100 g masła, 3 łyżki wody i jajko), włóż nim formę i piecz w 180 stopniach aż do uzyskania złocistego koloru. Zmieszaj 300 ml śmietany i jedno surowe jajko. Dopraw solą i pieprzem lub innymi przyprawami do smaku. Dwa ugotowane na twardo jajka i białą kiełbasę pokrój w plasterki. Połóż na cieście i zalej śmietaną. Całość zapiecz w piekarniku około 20 minut. Smacznego!

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 







Wielkanoc z Floriną w formacie pdf

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń