Wiosenne porządki w menu

Na ten moment czekaliśmy długo. Nareszcie żegnamy zimę, która powoli ustępuje dużo cieplejszej porze roku. Natura budzi się do życia – to najlepszy czas, by zweryfikować swoje dotychczasowe przyzwyczajenia. W tym żywieniowe! Pojawiają się pierwsze nowalijki, więc stworzenie kolorowego i różnorodnego jadłospisu będzie dużo przyjemniejszym zadaniem.

Fot. materiały prasowe

Wiosenna energia to idealna okazja, by wziąć pod lupę swoje posiłki. Gorące i obfite dania zamieńmy na chrupiące sałatki ze świeżych warzyw. Odkrywajmy nowe przepisy i produkty, za sprawą których gotowanie zamieni się z codziennego obowiązku w dużą frajdę. Od czego zacząć? Przedstawiamy krótki poradnik i przepisy szefa kuchni Knorr, dzięki którym łatwiej będzie obudzić się z zimowego letargu.

Czas nowości

Nie da się ukryć, że zimą trudniej jest o żywieniową różnorodność. Niech nadchodząca wiosna będzie okazją do odważniejszego sięgania po składniki, które do tej pory były pomijane w kulinarnych eksperymentach. Jesteście fanami ziemniaków? Z pewnością posmakują Wam również bataty i topinambur. Warzywa najbardziej lubicie w formie zup? Zamiast klasycznej jarzynowej z marchewką i brukselką, wypróbujcie kremowe zupy brokułowe lub z zielonego groszku - na talerzach do razu zrobi się bardziej kolorowo i wiosennie. Śródziemnomorska zupa Minestrone to bogactwo smaku, na który składają się pyszne właściwości fasolki szparagowej, szpinaku, cukinii, pora, selera naciowego... Wszystko, co najlepsze! Próbowaliście kiedyś zupy z rzepy albo pietruszkowej? Wiosna to czas nowych doświadczeń. Rewolucję warto przeprowadzić w nawet tak prostych kombinacjach, jak kanapki. Są uwielbiane jako sposób na szybkie śniadanie, lunch lub kolację. Wiosną nie zapomnijcie udekorować ich kiełkami, które możecie wyhodować samodzielnie. Rzeżucha to wielkanocny klasyk, ale na szansę zasługują też kiełki ciecierzycy, fasoli, lucerny, rzodkiewki, koniczyny, buraka, kapusty... Charakteryzują się nie tylko wyśmienitym smakiem i chrupkością, ale przy okazji stanowią fantastyczną ozdobę dań. Warto skusić się na odświeżenie najbardziej tradycyjnych przepisów. Gołąbki zawinięte w kapustę włoską okażą się delikatniejsze, a we wnętrzu pierogów, zamiast mielonego mięsa można umieścić ziarna soczewicy. Idealnym wstępem do otwierania się na nowości będzie schabowy po azjatycku z kapustą bok choy, szczególnie polecany przez szefa kuchni Knorr.

Schabowy po azjatycku z kapustą bok choy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 400 g schabu środkowego
• 150 ml tłuszczu do smażenia
• 3 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżeczka Imbiru z Nigerii Knorr
• 100 g białego sezamu
• 0,5 łyżeczki Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
• 2 łyżki czarnego sezamu
• 2 jajka
Kapusta bok choy:
• 6 liści kapusty bok choy
• 80 ml tłuszczu do smażenia
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka świeżego imbiru drobno posiekanego
• 100 ml sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
• 1 papryczka chili
Sposób przygotowania:
1. Schab oczyść z błon, a następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Kawałki mięsa porozbijaj tłuczkiem.
2. Do naczynia wbij i roztrzep jajka. Dodaj do nich imbir, sos sojowy oraz ostrą paprykę. Całość starannie wymieszaj.
3. Mięsne kotlety zamocz w jajku. Potem każdy z osobna obtocz w panierce w kolorowych ziarnach sezamu.

4. Na patelnie wlej tłuszcz do smażenia i poczekaj, aż się nagrzeje.

5. Schabowe smaż na gorącym tłuszczu z każdej strony.
6. Następnie na gorącym tłuszczu podsmaż imbir, chili oraz posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć przekrojone na pół liście kapusty bok choy i zamieszaj je co jakiś czas. Poczekaj, aż kapusta lekko się zarumieni. Potem podlej ją sosem sojowym i przykryj patelnie. Wszystko duś przez około minutę.

Porządki w spiżarni

Nie chodzi tylko o odkurzanie i polerowanie kuchennych półek na błysk. Zanim udacie się na zakupy, dokładnie przyjrzyjcie się swoim zapasom. Może się okazać, że kupienie kolejnego opakowania makaronu lub kaszy będzie zbędne. Opróżnijcie lodówkę, smacznie wykorzystując zmagazynowane w okresie zimowym mrożonki. Wiele mówi się o postanowieniach noworocznych, ale dobre nawyki można wprowadzać o dowolnej porze. Wiosna jest tak samo dobrym pretekstem. Od czego zacząć? Proponujemy bliżej zapoznać się z założeniami trendu zero waste, czyli braku marnowania. Odnieść to można do dowolnej dziedziny. My, oczywiście, skupimy się na gotowaniu. Niezwykle ważne jest uświadomienie sobie, jak dokładnie wyglądają nasze zapasy spożywcze, zanim sięgniemy po kolejne produkty ze sklepowych półek. To również doskonały pretekst do rozruszania kulinarnej wyobraźni. Zostało trochę mięsa z rosołu? Zamieńcie je w pyszny farsz do krokietów. Nie macie pomysłu na owoce, które od dłuższego czasu czekają w zamrażalniku na swoją kolej? Świetnie sprawdzą się jako kolorowy koktajl. Po rodzinnym przyjęciu zostało trochę wędliny? Wrzućcie ją do naczynia żaroodpornego z warzywami i makaronem, zamieniając resztki w barwną zapiekankę. Pojedyncze składniki może nie wyglądałyby zbyt atrakcyjnie podane na osobnych półmiskach, ale w tego typu kombinacjach stają się bardziej zachęcające. Zamienicie je w farsz do naleśników i wrapów, które z powodzeniem zastąpią pieczywo i kanapki. Warzywa, mięsa, sosy... Na co tylko przyjdzie ochota! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na tortille z mąki gryczanej, których skład możecie modyfikować w zależności od tego, co akurat znajdziecie w lodówce.
Tortille z mąki gryczanej
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 100 g wędzonego łososia
• 125 g mąki gryczanej
• 250 ml wody
• 1 szczypta soli
• 1 jajko
• 1 puszka czerwonej fasoli
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr
• 1 łyżka miodu
• 0,5 łyżeczki musztardy
• 100 g rukwi wodnej
Sposób przygotowania:
1. Połącz wodę z mąką gryczaną. Następnie dodaj do masy szczyptę soli i jajko. Starannie wymieszaj wszystkie składniki, podobnie jak na ciasto naleśnikowe. Odstaw je na godzinę do lodówki.
2. Z przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki.
3. Odcedź czerwoną fasolę z puszki i wrzuć ją do kielicha blendera. Wsyp zawartość opakowania Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr, dodaj musztardę i miód. Całość zmiksuj na pastę.
4. Naleśniki posmaruj przyrządzoną pastą. Na wierzch połóż łososia oraz kilka listków rukwi wodnej.
5. Ciasto z farszem zwiń starannie w rulon, a następnie pokrój w grubsze plastry i poprzebijaj wykałaczką.

Szybko i smacznie - sałatki

Na wiosnę ma być smacznie, ale prosto! Jeśli zależy Wam na ciepłych posiłkach, postawcie na duszenie, blanszowanie lub gotowanie składników na parze. Jednocześnie nie warto zapominać, że w wielu przypadkach nic nie może równać się ze smakiem i aromatem świeżych, lokalnych przysmaków. Nie ma lepszej pory na uwzględnienie w menu większej ilości warzyw i owoców niż wiosenne przebudzenie. Nawyki wprowadzone w tak apetyczny sposób zostaną z nami na długo. Chrupiące sałaty, rzodkiewki i szczypiorek to przysmaki, których nie mogliśmy doczekać się przez całą zimę. To podstawy większości wiosennych sałatek. Korzystajcie ze wspaniałego smaku szparagów, roszponki, rukoli i botwinki. Gotowi na kolejne smakowite wyzwania? Sałatka z jajkiem przepiórki to zestaw idealny na powitanie wiosny.
Sałatka z jajkiem przepiórki
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 200 g świeżego łososia
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr
• 10 pomidorków koktajlowych
• 8 jajek przepiórczych
• ćwierć główki sałaty lodowej
• pół główki sałaty radicchio
• 1 garść kiełków słonecznika
• skórka otarta z połowy cytryny
• 1 szczypta soli morskiej
• 3 łyżki soku z limonki
• 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Osusz papierowym ręcznikiem łososia. Mięso skrop oliwą z oliwek, dopraw solą oraz cytrynową skórką.
2. Przygotuj 2 łyżki drewnianych zrębków do wędzenia i wysyp je na suchą patelnię. Na całość nałóż kratkę. Rozgrzej patelnię, aż zrębki zaczną lekko dymić. Następnie połóż łososia na kratce, przykryj patelnie i zostaw na około 3 minuty. Następnie odkryj patelnie i włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Gry ryba będzie już gotowa, odstaw ją do wystygnięcia.
3. Przyrządź jajka. Ugotuj je na twardo, wystudź oraz obierz z łupinek. Jajka pokrój na połówki. Sałaty porwij, a pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr połącz z oliwią z oliwek i limonkowym sokiem.
4. Wymieszaj kawałki sałat z kiełkami słonecznika. Do wszystkiego wrzuć pomidorki. Porozkładaj sałatkę na porcje. Na wierzchu rozłóż jajka i porwanego łososia.
5. Tak przygotowane danie polej wcześniej zrobionym sosem i serwuj z grzankami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Pieczeń wieprzowa.

Smakowita pieczeń wieprzowa zrobiona z wieprzowej szynki i boczku oraz przypraw.

Odsłon: 2209

>60 min
7
60 min
10
Dania główne Kluski śląskie do sosu

Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...

Odsłon: 233

60 min
5
15 min
5

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4