VII MIEDZYNARODOWY FESTIWAL ZUPY Kraków - Kazimierz - Plac Nowy

W tym roku Festiwal odbędzie się 24 maja. Jak co roku zorganizowany zostanie konkurs na najlepszą zupę przygotowaną przez kucharzy - amatorów, a także przez profesjonalistów - restauratorów z całego Krakowa i regionu. Najlepsze zupy zostaną nagrodzone Złotą, Srebrną i Brązową Paterą, oceniać je będzie specjalnie powołane "gastronomiczne" jury Pod przewodnictwem, Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.

Tradycją imprezy jest wspólne gotowanie przez wszystkich kucharzy zupy "placówki". Nazwa jest również pomysłem kazimierskich i krakowskich restauratorów - w wielkim garze lądują bowiem wszystkie warzywa, które można kupić na straganach na placu Nowym. "Placówka" jest wiec zupą tradycyjną, ale co rok smakuje inaczej.

Podczas trwającej całe popołudnie i wieczór (i noc) imprezy, konkursowych zup będą mogli spróbować wszyscy, którzy zawitają na Kazimierz. To miejsce wydaje się idealne dla imprezy takiej jak Festiwal Zupy. W ciągu ostatnich 10 lat właśnie Kazimierz stał się jednym z najpopularniejszych miejsc Krakowa, do którego ściągają studenci, turyści, starsi i młodsi - po prostu wszyscy, którzy lubią magiczne miejsca. Centralnym punktem festiwalu będzie Plac Nowy, gdzie oprócz degustacji zup będzie można zrzucić kalorie przy muzyce.

Program artystyczny jest tak skomponowany, by można było się dobrze bawić, a jednocześnie poczuć szczególny klimat Kazimierza, w którym jak w tyglu (ZUPY!) mieszają się smaki i style, a jednak każdy odnajduje w nim intuicyjnie specyfikę miejsca.

W tym roku wystąpią: Paulina Bisztyga, Zespły: Frittata, Trzy Dni Pźniej, Beamy Light, World Trans System z Francji, Kabaret PUK, Kabaret Kuzyni oraz aktorzy Teatru KTO.

Poza Placem, zupy będzie można skosztować we wszystkich uliczkach Kazimierza, będą serwować je restauracje, bary i puby, które wraz z zupą przygotują także inne atrakcje kulinarno - artystyczne. Późnym wieczorem wszyscy spotkają się na ogłoszeniu wyników, które będzie pretekstem do dalszej zabawy i kulinarnych dysput.

W zeszłorocznym festiwalu wzięło udział kilkudziesięciu restauratorów, a odwiedziło go około 30 tysięcy osób. O imprezie głośno było w mediach - zarówno zapowiedzi jak i relacje zamieściły wszystkie krakowskie gazety, radiostacje oraz TVP. Wzorem ubiegłych lat także i w tym roku organizatorzy zapewniają odpowiednią promocję: plakaty, ulotki a także specjalne wydanie Gazety Wyborczej w całości poświęcone Festiwalowi.

Wszystkie informacje pochodzą od Teatru KTO.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 249

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

2
3
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

3
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2