Sprawdzone przepisy na karnawał

W tym roku Festiwal odbędzie się 24 maja. Jak co roku zorganizowany zostanie konkurs na najlepszą zupę przygotowaną przez kucharzy - amatorów, a także przez profesjonalistów - restauratorów z całego Krakowa i regionu. Najlepsze zupy zostaną nagrodzone Złotą, Srebrną i Brązową Paterą, oceniać je będzie specjalnie powołane "gastronomiczne" jury Pod przewodnictwem, Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.

Tradycją imprezy jest wspólne gotowanie przez wszystkich kucharzy zupy "placówki". Nazwa jest również pomysłem kazimierskich i krakowskich restauratorów - w wielkim garze lądują bowiem wszystkie warzywa, które można kupić na straganach na placu Nowym. "Placówka" jest wiec zupą tradycyjną, ale co rok smakuje inaczej.

Podczas trwającej całe popołudnie i wieczór (i noc) imprezy, konkursowych zup będą mogli spróbować wszyscy, którzy zawitają na Kazimierz. To miejsce wydaje się idealne dla imprezy takiej jak Festiwal Zupy. W ciągu ostatnich 10 lat właśnie Kazimierz stał się jednym z najpopularniejszych miejsc Krakowa, do którego ściągają studenci, turyści, starsi i młodsi - po prostu wszyscy, którzy lubią magiczne miejsca. Centralnym punktem festiwalu będzie Plac Nowy, gdzie oprócz degustacji zup będzie można zrzucić kalorie przy muzyce.

Program artystyczny jest tak skomponowany, by można było się dobrze bawić, a jednocześnie poczuć szczególny klimat Kazimierza, w którym jak w tyglu (ZUPY!) mieszają się smaki i style, a jednak każdy odnajduje w nim intuicyjnie specyfikę miejsca.

W tym roku wystąpią: Paulina Bisztyga, Zespły: Frittata, Trzy Dni Pźniej, Beamy Light, World Trans System z Francji, Kabaret PUK, Kabaret Kuzyni oraz aktorzy Teatru KTO.

Poza Placem, zupy będzie można skosztować we wszystkich uliczkach Kazimierza, będą serwować je restauracje, bary i puby, które wraz z zupą przygotują także inne atrakcje kulinarno - artystyczne. Późnym wieczorem wszyscy spotkają się na ogłoszeniu wyników, które będzie pretekstem do dalszej zabawy i kulinarnych dysput.

W zeszłorocznym festiwalu wzięło udział kilkudziesięciu restauratorów, a odwiedziło go około 30 tysięcy osób. O imprezie głośno było w mediach - zarówno zapowiedzi jak i relacje zamieściły wszystkie krakowskie gazety, radiostacje oraz TVP. Wzorem ubiegłych lat także i w tym roku organizatorzy zapewniają odpowiednią promocję: plakaty, ulotki a także specjalne wydanie Gazety Wyborczej w całości poświęcone Festiwalowi.

Wszystkie informacje pochodzą od Teatru KTO.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski grzanki

Grzanki - każdy zna, każdy lubi. :) W poniższym wpisie znajdziecie grzanki w...

Odsłon: 284

15 min
3
30 min
30
Śniadania Zapiekanki z chleba żytniego

Ja bardzo lubię śniadanie ciepłe, więc jak mam więcej czasu staram się realiz...

Odsłon: 220

30 min
5
Sałatki Sałatka z tortellini

Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...

Odsłon: 1557

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Orkiszowa, grochowa, z płaskurki. Co zrobić z nietypowej kaszy manny?

Kasza manna w nowej odsłonie - orkiszowa, grochowa i z płaskurki to nietuzinkowe wersje tego tradycyjnego produktu, które zaskakują swoimi właściwo...

3
Informacje Po trzech dniach będzie wiadomo, jak pracuje twoja trzustka. Zastosuj dietę Schmidta

Masz problemy trawienne i szukasz diety, która pomoże w ocenie pracy twojej trzustki? Dieta Schmidta to precyzyjny sposób na analizę zdrowia układu...

4
Informacje Owsianka na odchudzanie. Z tymi dodatkami kilogramy szybciej polecą

Szukasz pomysłu na pożywne, a przy tym pyszne śniadanie? Owsianka to doskonały pomysł. Możesz przygotować ją na kilka sposobów, zawsze urozmaicając...

19
Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0