Do góry

Newsy

Wylewasz wodę po gotowaniu ziemniaków? Duży błąd!

Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy!

Fot. 123RF

W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ziemniaki same w sobie są lekkostrawne i są doskonałym źródłem cennej witaminy C, to dodatki z którymi je serwujemy (np. masło lub ciężkie sosy) czynią z nich kaloryczną bombę. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest podanie ziemniaków ugotowanych na parze lub prosto z wody - wówczas możemy być pewni, że taki posiłek nie zaszkodzi naszej sylwetce.

Warto jednak pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas wylewa wodę do zlewu, jednak to spory błąd, gdyż możemy wykorzystać go na wiele sposobów. Oto niektóre z nich:


1. Na problemy z nerkami

Wodę z odcedzonych ziemniaków możemy najzwyczajniej w świecie wypić, dzięki czemu przyswoimy wszystkie cenne substancje, które zostały wypłukane z warzyw podczas gotowania. Regularne picie takiej wody pomoże szczególnie osobom, mającym problemy z kamieniami nerkowymi.


Zobacz też: 12 pysznych pomysłów na ziemniaki. Kliknij!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 08 kwietnia 2016 Już śpieszymy z wyjaśnieniami: Solanina znajduje się w ziemniakach, które były źle przechowywane (na takich warzywach pojawiają się zielone plamki). Faktycznie, wody z takich ziemniaków nie powinno się pić, co więcej takich ziemniaków w ogóle nie powinno się spożywać, o czym pisaliśmy w innym artykule - https://smaker.pl/newsy-uwaga-na-zielone-ziemniaki,1898621,a,.html . Gdyby w wodzie po ziemniakach pojawiła się solanina, znaczyłoby, że jest ona także w zjadanych przez nas ziemniakach. Objawy zatrucia solaniną są dosyć szybko widoczne, więc z pewnością szybko zorientujemy się, że spożyliśmy tę substancję.
Jeśli prawidłowo przechowujemy ziemniaki i przestrzegamy tych kilku zasad, możemy być pewni, że ani takie ziemniaki, ani woda z ich gotowania nam nie zaszkodzą.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń