Do góry

Newsy

5 świątecznych przepisów na najlepsze mięsa

W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni.

Fot. Meat my day

1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką

Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa.
Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi wstęgami słoniny.

Składniki:
• 1,3kg schabu (część od karczku)
• 10dag słoniny
• garść gruszek suszonych
• garść grzybów suszonych
• 10dag wędzonego boczku
• 4 kromki chałki
• 4 łyżki pietruszki

Marynata
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 1 łyżeczka kozieradki
• 1 łyżeczka rozmarynu
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
1. Suche składniki marynaty utrzyj na proszek w moździerzu. Dodaj oliwę i powstałą masą posmaruj schab. Włóż do pojemnika i wstaw do lodówki na 48 godzin (lub krócej).

2. Grzyby namocz w ciepłej wodzie. Pokrój na kawałki i wrzuć do miski. Dodaj 4 łyżki wody spod grzybów.

3. Dodaj pokrojone na kawałki gruszki, pokrojony w kostkę boczek, porwaną na kawałki chałkę i pietruszkę. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

4. W schabie zrób nacięcie w formie gwiazdy (staraj się, żeby nie zrobić na wylot) i nafaszeruj mięso powstałą mieszaniną.

5. Słoninę pokrój w cienkie plasterki i obłóż nimi schab. Całość obwiąż sznurkiem i posyp pietruszką.

6. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C na 90 minut.

7. Możesz podawać na gorąco (krój grubsze plastry) z kaszą lub jako wędlina do kanapek (krój cienkie plasterki).

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń