Do góry

Newsy

6 przepisów na szybkie dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny.

Fot. 123rf

Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponad to nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, dlatego są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych osób. Jak widać jednogarnkowe obiady mają same zalety, warto więc zawsze mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów.

1. Ratatouille

Składniki:

1 bakłażan
2 małe cukinie
2 żółte papryki
1 duża czerwona papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę. W pierwszej kolejności dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w paski obydwie papryki. Gdy papryki nieco zmiękną wrzuć cukinię oraz bakłażana. Na samym końcu wlej pomidory. Duś aż wszystkie warzywa zmiękną. Do smaku dodaj soli i pieprzu. Ratatouille smakuje najlepiej podane z grzankami przygotowanymi z bagietki.

 

 

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń