Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W związku z tym, że piekę bułki i chleby czasami zostają się piętki lub resztki, które wysychają i twardnieją. Zostawiam je wtedy do przerobienia na bułkę tartą.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 142
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 142
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Składniki
1. Pozostałe kromki, piętki, bułki i.t.p. kroję w kostkę lub prostokąty o szerokości ok. 1cm (tak by łatwo zmieściły się w maszynce do mielenia mięsa). 2. Zostawiam w jakimś koszyku do wyschnięcia. Jak uzbieram pełen koszyk przekładam je do torebki papierowej i chowam w suchym ciepłym miejscu. 3. Do robienia bułki tartej najczęściej przystępuję gdy uzbierają mi się 2-3 torebki.
4. Do maszynki do mielenia mięsa zakładam sitko o średnich oczkach (4,5mm). Wrzucam uschnięte kawałki chlebów i bułek pojedynczo. Trzeba wykazać się cierpliwością i wrzucać pojedynczo żeby maszynka się nie zablokowała lub nie spaliła. 5. Najczęściej bułkę tartą robię do torebek papierowych podebranych z marketu („piekarni”) i w nich przechowuję. Na bieżące potrzeby przesypuję do pojemnika.