Do góry

Domowe porady

Ciasta drożdzowe

W moim pierwszym artykule zawarłam ogólne zasady przyrządzania ciast. Dzisiaj przedstawiam sposób przygotowania ciast drożdżowych.

Z ciasta drożdżowego wyrabia się różnego rodzaju słodkie i słone wypieki takie jak: bułki, rogaliki, strucle, placki z kruszonką, marmoladą i owocami, babki zwykłe, parzone, kulebiaki, paszteciki, pizze i inne wyroby.
Podstawowymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, mleko lub woda, drożdże. Dodatki to: jaja, cukier, tłuszcz, preparaty zapachowe i bakalie lub nadzienie. Środkiem spulchniającym ciast drożdżowych są drożdże.
Ciasto drożdżowe można zrobić na dwa sposoby. Możemy wymieszać całość mąki z pozostałymi składnikami, pozostawić ciasto do wyrośnięcia i upiec. Sposób ten zaoszczędza nam czas i ma zastosowanie w pieczeniu: bułek lub placków w skład których wchodzi mało składników dodatkowych.
Zdecydowanie polecam drugi sposób. Oto czynności których należy w nim przestrzegać:
• Przygotowanie formy: wymycie, wysuszenie, nasmarowanie tłuszczem
• Wymycie bakalii, przebranie, sparzenie, rozdrobnienie i oprószenie mąką
• Przygotowanie rozczynu drożdżowego: roztarcie drożdży z niewielką ilością cukru, mąki i wodą lub mlekiem. Konsystencja rozczynu powinna być zbliżona do gęstej śmietany
• Pozostawienie rozczynu w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tj. do dwukrotnego powiększenia swojej objętości
• Przesianie mąki i umieszczenie jej w naczyniu, w którym ciasto będzie wyrabiane
• Połączenie mąki z rozczynem, płynem, jajami i cukrem
• Dokładne wyrobienie ciasta ręką lub za pomocą robota kuchennego
• Dodanie do wyrobionego ciasta stopionego i ciepłego (nie gorącego ) tłuszczu
• Ponowne wyrabianie ciasta do czasu, aż zacznie odstawać od ręki i od brzegów naczynia
• Dodanie do ciasta substancji zapachowych i bakalii
• Przykrycie ciasta czystą ściereczką i pozostawienie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość
• Wypełnienie formy ciastem do 1/3 – 1/2 jej wysokości
• Pozostawienie ciasta w formie na ok. 20 minut do dalszego wyrośnięcia
• Pieczenie ciasta ( w zależności od wielkości wyrobu ) w temperaturze od 150 – 180 stopni i w czasie od 20 – 60 minut
• Wyjęcie upieczonego i ostudzonego ciasta z formy, ewentualne polukrowanie lub posypanie go cukrem pudrem

Autor: kulinarnagosia

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 828

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń