Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burak, zwykły, niedoceniany a okazuje się, że jedno z najzdrowszych warzyw dostępnych w naszym kraju. Co najważniejsze - tani...
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 362
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 362
Składniki
Jedno z najbardziej nierodzeniach warzyw w naszej kuchni to burak. Zawiera witaminy: C. B1, PP, poza tym bogaty jest w żelazo, potas, wapń i magnez. Do związków bioaktywnych buraka należą: karoten, betanina (ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe, wspiera nasz układ odpornościowy oraz florę jelitową), kwas foliowy. Korzeń buraka w 100 gramach zawiera niecałe 30 kalorii.
Jakie są właściwości buraka, oprócz wymienionych powyżej? • wpływają na układ krwionośny, zapobiegają anemii • pobudzają apetyt • odkwaszają organizm • wspierają układ nerwowy • usprawniają pracę wątroby oraz przewodów żółciowych
Wykorzystanie buraków w kuchni: • oczywiście najpopularniejsze w kuchni polskiej są barszcz i ćwikła • świetnie nadaje się do surówek • sok z buraków (jedne z najlepszych antybiotyków naturalnych jakich możemy pozyskać z natury, chroni też naszą wątrobę, polecany też jest kobitą planujących ciążę, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego) • buraki też można kisić, zakwas z czerwonych buraków to podstawa dobrego barszczu