Do góry

Domowe porady

Faszerowane piersi drobiowe z brokułami i kalarepką

Wspaniałe danie dla całej rodziny. Palce lizać! :)

Składniki na 4 porcje:
500 g brokułów
400 g kalarepki
sol morska
świeżo mielony czarny pieprz
200 g mrożonego zielonego groszku
1 pęczek cebulki dymki
75 g młodego szpinaku (lub pęczek koperku)
300 g kremowego twarożku (np. Almette)
125 g sera mozzarella
4 duże filety z piersi kurczaka (1 kg)
200 g śmietany kremówki
1 łyżka oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki

Brokuly umyc, podzielic na rozyczki. Kalarepke obrac, umyc, pokroic w polplasterki. W duzym garnku zagotowac wode z ododatkiem soli, wrzucic brokuly i kalarepke, blanszowac 3 min.

Zamrozony groszek wsypac do durszlaka (najlepiej do stojacego). Zblanszowane warzywa odlac nad durszlakiem z groszkiem, osaczyc z nadmiaru wody. Cebulke dymke oczyscic, oplukac, pokroic na dlugie kawalki. Przygotowane warzywa przelozyc do zaroodpornej formy.

Przygotowac farsz: szpinak lub koperek oplukac, osuszyc. Twarozek przelozyc do miski, dodac szpinak, zmiksowac na puree za pomoca blendera (koperek wystarczy posiekac i dodac do masy a nastepnie wymieszac). Mozzarelle zetrzec na tarce o duzych oczkach lub pokroic w mala kostke, dodac do masy. Przyprawic nadzienie sola i swiezo mielonym pieprzem.

Piersi z kurczaka umyc, osuszyc, naciac tak, aby powstala "kieszonka". Oproszyc mieso ze wszystkich stron sola i pieprzem, za pomoca lyzeczki nakladac farsz (do faszerowania miesa zuzyc tylko 2/3 farszu). Pozostaly farsz wymieszac ze smietana kremowka, przyprawic do smaku sola i pieprzem, zalac warzywa.

Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Na duzej patelni rozgrzac oliwe, obsmazyc piersi z kurczaka ze wszystkich stron tak, aby sie zrumienily. Nastepnie ulozyc je w formie na warzywach i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-45 min. (lub 10 min. dluzej w zaleznosci od grubosci miesa).

Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek i ew. posiekac. Danie podawac udekorowane natka pietruszki z dodatkiem gotowanych mlodych ziemniakow.


Autor: Achim

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń