Do góry

Domowe porady

Klops

Mozna podac na swiateczny stol wielkanocny lub do kanapek lub zamiast mielonego

  1. Miesko mielone ok 1200 gram
    jajko cale surowe
    3 jajka ugotowane na twardo
    mloda cebulka ze szczypiorem
    plastry boczku okolo 16 sztuk cienko ukrojonych
    sol,pieprz,troche Vegety do smaku
    zolty ser w plastrach
    2 zabki czosnku lub lyzeczka chrzanu
    1 bulka namoczona w wodzie lub mleku.
    Tluszcz do smarowania foremki

    zdjęcie do 1 etapu porady
  2. 3 jajka ugotowac na twardo.
    .Miesko mielone wymieszac z sola,pieprzem,Vegeta,chrzanem lub drobno pokrojonym czosnkiem,szczypiorkiem,1 jajem surowym,bulka .Wylozyc do foremki posmarowanej tluszczem-ja smaruje smalcem .Nastepnie do foremki wykladamy plastry boczku,aby zakryc boki-plastry maja zwisac na zewnatrz foremki.Na plastry wykladamy wyrobione mieso-ok 1/3miesa.kladziemy na to 3 jaja ugotowane(zamiast jaj-moze byc jakas wedlina,ser zolty,wedlug naszej weny tworczej :) na to wykladamy reszte miesa,ladnie formujemy,aby przylegalo do bokow foremki,zawijamy "zwisajacymi plastrami boczku i wkladamy do piekarnika.Pieczemy okolo 55min na obiegu i 160st C. Smacznego

    zdjęcie do 2 etapu porady

Autor: prezesewa

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 110

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń