Do góry

Domowe porady

Papryka bez skorki (leczo, sos, zupa, Beef Strogonoff, paprykarz)

Z wyprobowanych przeze mnie - najlepszy sosob na pozbycie sie skorki z papryki. I najprostszy.

  1. Papryke dokladnie myjemy, przecinamy podluznie na pol, z latwoscia wyjmujemy gniazda nasienne, potem dodatkowo pluczemy polowki papryk w zimnej wodzie, aby pozbyc sie reszty nasion i kazda polowke tniemy promieniscie (podluznie) tylko na 3 czesci.

    Tak przygotowana papryke dajemy do duszenia z pozostalymi skladnikami dania.

    Po ok 30 minutach duszenia wyciagamy kawalki papryki i z latowscia (po uprzednim przestudzeniu) usuwamy skorke. Dodatkowo kroimy papryke na mniejsze kawalki - powraca ona do gara.

    Gotujemy jeszcze pare minut razem z innymi skladnikami dania - gotowe.

  2. Wczesniej pieklam wstepnie papryke, aby po dosc dlugiej obrobce termicznej i po przestudzeniu usunac skorke, Jednak proces ten nie dosc, ze wymagal dlugiego czasu, to i tak usuniecie skorki bylo problematyczne.

    Zas - krojac papryke od razu na male kawalki i dajac do duszenia, nie mamy mozliwosci pozbycia sie skorek, a danie, pomimo, ze pyszne, nastrecza trudnosci podczas jedzenia.

    Wymyslilam wiec taki oto sposob i okazal sie on strzalem w dziesiatke.

    Polecam serdecznie do wyprobowania!

Autor: bozka44

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3060

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń