Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka.

Brownie bezglutenowe
164 g czekolada gorzka 70%
147 g masło
175 g jaja
87 g cukier
108 g mąka migdałowa

Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec.

Masa żelatynowa
30 g żelatyna
150 g woda

Mus czekoladowy
350 g mleko 3,2%
60 g żółtko
40 g cukier kryształ
275 g czekolada gorzka
300 g czekolada mleczna
40 g masa żelatynowa
600 g śmietana 36%

Przygotować krem angielski. Zalać obie czekolady i masę żelatynową. Dodać ubitą śmietanę.

Glazura kakaowa
56 g woda
240 g cukier kryształ
160 g śmietana 36%
200 g syrop glukozowy
80 g kakao
96 g masa żelatynowa

Zagotować pierwsze cztery składniki. Wsypać kakao i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z kuchenki, dodać masę żelatynową. Zblendować i przecedzić.

Kostka mango
100 g cukier kryształ
100 g woda
1 szt. laska wanilii
1 szt. dojrzałe mango

Przygotować syrop waniliowy. Gdy chwilę przestygnie, wrzucić mango pokrojone w kostkę i macerować przez minimum 1 godzinę.

Dysk z gorzkiej czekolady
500 g gorzka czekolada

Zatemperować gorzką czekoladę i wykonać 24 cienkie dyski o średnicy szczytu ciastka.

Krem chantilly
500 g śmietana 30%
1 szt. wanilia
50 g cukier kryształ
40 g masa żelatynowa

Zagotować ¼ śmietany z wanilią i cukrem. Dodać resztę śmietany. Schłodzić do 4°C. Ubić w mikserze.

Montaż
Napełnić formę musem czekoladowym i zamknąć dyskiem z brownie. Zamrozić szokowo.

Doprowadzić glazurę do temperatury 33-34C. Oblać ciastka i przełożyć na podkładki. Na każdym ciastku na szczycie wyszprycować odrobinę kremu chantilly - będzie to podstawa dla czekoladowego dysku.

Osobno na 24 czekoladowych dyskach wyszprycować estetycznie po kilka rozetek z kremu chantilly. Udekorować je macerowanym i osuszonym mango. Przenieść dyski na ciastka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pustka w lodówce i koniec miesiąca

Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatni...

Odsłon: 5471

15 min
38
30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 121

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 53

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0