Egzotyczny deser lodowy Jacka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Ochota na odrobinę egzotyki? Lodowy deser z gujawą i sosem waniliowym bez wątpienia was zachwyci.

Masa z makiem
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 36%
100 g bez
100 g maku
1 tabliczka czekolady mlecznej
300 g mieszanki studenckiej
100 g płatków białej czekolady

Masa z gujawą
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 36%
100 g bez
200 g pulpy z gujawy
200 g kandyzowanych kolorowych ananasów
100 g orzechów macadamia
½ ananasa

Kruche ciasto
450 g mąki pszennej
150 g masła
150 g margaryny
5 żółtek ugotowanych na twardo
150 g cukru pudru

Sos waniliowy
150 ml mleka
100 ml śmietanki 36%
ziarenka z 1 laski wanilii
3 żółtka
40 g cukru pudru

Dekoracja
500 g owoców egzotycznych (kiwi, mango, ananas, pomarańcza)
200 g czekolady białej

Masa z makiem
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Śmietankę ubić i dodać do niej pokruszone bezy, masę z żółtek, mak, pokrojoną na nierówne kawałki czekoladę, mieszankę studencką i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Keksówkę (o długości 30 cm) wyłożyć folią spożywczą tak, aby wystawała na około 5 cm. Przełożyć do niej masę. Wierzch wysypać płatkami białej czekolady.

Masa z gujawą
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Śmietanę ubić i dodać do niej pokruszone bezy, masę z żółtek, pulpę z gujawy, kandyzowane kolorowe ananasy, orzechy macadamia, pokrojonego w kostkę świeżego ananasa i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wylać na uprzednio przygotowaną masę z makiem. Całość zamrozić.

Kruche ciasto
Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną. Dodać starte na drobnej tarce żółtka i cukier puder. Szybko, ale dokładnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około 20 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać potrzebne nam kształty, np. gwiazdki, podłużne paseczki o różnych szerokościach (można z nich zawinąć coś na kształt pączków róży i serpentynek). Piec do czasu zarumienienia, czyli około 12 - 15 minut.

Sos waniliowy
Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać ziarenka wanilii. Zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie powoli, cienkim strumieniem, wlewać do nich gorące mleko i śmietankę. Masę przelać do garnka. Mieszać nieprzerwanie za pomocą trzepaczki, by masa się zagęściła. Nie gotować. Następnie przelać do sosjerki i schłodzić.

Dekoracja
Semifreddo wyjąć z zamrażarki około 15 minut przed podaniem. Udekorować pokrojonymi owocami, ciastkami o różnych kształtach oraz płatami z temperowanej, białej czekolady. Podawać z sosem waniliowym.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 58

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2