Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W drugim odcinku programu Bake Off - Ale Ciacho, uczestnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem - musieli przygotować wyjątkowe cebularze według przepisu Gosi Molskiej. Poczuj się jak uczestnik programu i spróbuj przygotować je w domu.

Ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 kg mąki pszennej 450
  • 150 g mleka
  • 150 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • żółtko do posmarowania

Farsz cebulowy:

 

  • cebule
  • olej
  • sól, pieprz
  • mak

 

Drożdże połączyć z cukrem, 100 g mąki i 100 g ciepłego mleka. Odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Zaczyn wymieszać z resztą mąki, mleka, wody i solą. Wyrobić ciasto, przełożyć na stolnicę i solidnie zagnieść. Ma być sprężyste, elastyczne i nie kleić się do rąk.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.

Aby przyspieszyć proces wyrastania ciasta, należy użyć piekarnika lub garownika.

Z podanych składników przygotować farsz cebulowy.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść i uformować 8 zgrabnych placuszków. Każdy z nich powinien znaleźć się na stole degustacyjnym.

W każdym placku zrobić lekkie zagłębienie - miejsce na farsz, z brzegu pozostawiając niewysoki rant.

Odstawić do wyrośnięcia (wykorzystać piekarnik lub garownik). Po wyrośnięciu brzegi posmarować jajkiem. Piec, kontrolując stopień wypieczenia i karmelizacji farszu cebulowego

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Proste ciasto z winogronami

Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...

Odsłon: 23030

60 min
46
60 min
3
Desery lody mleczno-krówkowe

..jak wakacje to i lody dziś przepis na mega proste do zrobienia i smaczne lo...

Odsłon: 441

15 min
4
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 405

15 min
32
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5821

60 min
17