Lista składników
Brownie:
100g czekolady gorzkiej
100g masła
2 jajka
80g cukru pudru
40 g mąki pszennej
Kulki chłodzone czekoladowe:
100g mascarpone
100ml śmietanka 30%
100g czekolada deserowa
Mus truskawkowy:
60 dag truskawek świeżych
9 listków żelatyny ( Oetker)
110 g cukru zwykłego
320ml śmietany 30%
Dekoracja:
100g śmietany 30%
100g serka mascarpone
100g czekolady gorzkiej
Kilka małych truskawek
Kilka listków mięty
Sposób przygotowania
Kulki z kremu czekoladowe:
Ubijam schłodzoną śmietankę, dodaję mascarpone, dodaję wcześniej rozpuszczona i ostudzona czekolade. Włożyc krem czekoladowy do formy silikonowej na trzy kulki i do zamrażalki.
Brownie:
Czekolade z masłem roztapiam i lekko schładzam. Ubijam białka z cukrem pudrem oraz z żółtkami. Dodaje mąkę i delikatnie wlewam płynną czekoladę. Gotowe cisto na forme o średnicy 22cm. Piecz w temp 180 st ok 20min.
Mus truskawkowy:
Truskawki obrać i mocno zmiksować. Zelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 1/3 musu truskawkowego wraz z cukrem podgrzej i dodaj żelatynę namoczoną. Ubic smietane 30% . Mus truskawkowy z cukrem połączyć z pozostałym. Połącz z ubita śmietana.
Do formy o średnicy 22cm wyłożonej papierem ułóż zamrożone kulkiz musem czekoladowym i zalej je musem truskwkowym i umieść w zamrażalniku.. Po ok godzinie wyjmij mocno schłodzony mus truskakowy i umieść go na spodzie brownie.
Brzegi toru udekoruj białą masa ze śmietaną i mascarpone . Wierzch tortu udekoruj czekoladą, truskawkami i listkami mięty
Fot. Zdjęcie partnera