Przepisy z Bake Off - ciasto Małgorzaty

Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką.

Spód shortbread
200 g masła
90 g brązowego cukru
270 g mąki pszennej
60 g mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka nalewki goździkowej

Bananowy wsad owocowy
4 jabłka
50 ml czerwonego wina
kilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku)
50 g brązowego cukru
1 łyżka anyżu
1 łyżka cynamonu
300 g jeżyn
2 czerwone galaretki (np. malinowe)
30 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)
1-1½ kg bananów

Mus z białej czekolady
200 g białej czekolady
4 łyżki amaretto
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
150 g schłodzonej śmietany 36%
35 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)

Malinowa żelka
500 g malin
50 g brązowego cukru
szczypta cynamonu
20 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)

Spód shortbread
Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i nalewkę goździkową. Ciasto wyrobić, rozwałkować do rozmiaru blaszki, w której będziemy piec ciasto (opcjonalnie można przygotować boki). Piec przez 60 minut w 130°C.

Bananowy wsad owocowy
Jabłka pokroić grubo, wlać wino i kilka łyżek nalewki cynamonowej, wsypać brązowy cukier, anyż i cynamon. Poddusić. Dodać jeżyny, ponownie poddusić. Wsypać czerwone galaretki i namoczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać i schłodzić. Na upieczony wcześniej spód rozłożyć banany, a następnie wyłożyć przygotowany wsad owocowy.

Mus z białej czekolady
Białą czekoladę i amaretto rozpuścić w mikrofalówce i wymieszać z masłem. Ubić na sztywno białka, dodać cukier i żółtka. Osobno ubić śmietanę. Namoczyć żelatynę. Połączyć ubitą śmietanę z masą jajeczną. Żelatynę wymieszać z ciepłą czekoladą, dodać kilka łyżek masy jajeczno-śmietanowej, następnie wszystko wymieszać. Wylać na wsad owocowy.

Malinowa żelka
Maliny poddusić z cukrem i cynamonem. Przetrzeć. Ma powstać około 300 g purée. Dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i odstawić do schłodzenia. Rozlać na wierzch ciasta i pozostawić do zastygnięcia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 510

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0