Semifreddo i Baked Alaska w ćwierćfinale "Bake Off - Ale Ciacho!"

Najbliższy odcinek programu "Bake Off - Ale Ciacho!" to walka o półfinał. Na placu boju pozostaną jedynie najlepsi cukiernicy-amatorzy.

Fot. materiały partnera

Siódmy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" był podróżą po świecie czekolady. W konkurencji technicznej uczestnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciasteczka. Aby je przygotować, musieli zatemperować czekoladę, upiec bezglutenowe brownie, przygotować mus czekoladowy i krem chantily oraz wykonać spektakularną dekorację z mango i glazury kakaowej. Już samo wymienienie wszystkich elementów tego deseru dla większości z nich stanowiło nie lada wyzwanie. Jego przygotowanie, okazało się jeszcze trudniejsze. Przepis Krzysztofa Ilnickiego sprawił uczestnikom mnóstwo problemów i tylko nieliczni zaprezentowali jurorom naprawdę dobre wypieki.

Zobacz też: Czekoladowe ciastka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!

W drugim zadaniu amatorzy cukiernictwa zostali poproszeni o przygotowanie tortu dla bliskiej osoby. Była to doskonała okazja do wzruszających wspomnień oraz zrelaksowania się przed starciem o miejsca w finale. Także i tym razem niektórzy z uczestników mieli spore problemy z przygotowaniem deserów, które sprostają oczekiwaniom sędziów. W ocenie Krzysztofa Ilnickiego oraz Michała Brysia najlepszy tort przygotowała Danusia i to właśnie ona kolejny już raz została Gwiazdą Odcinka. Niestety, z programem musiała pożegnać się Ola Serwa, której wypiek został uznany za najsłabszy.

Zobacz też: Tort Danusi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Co wydarzy się w kolejnym odcinku?

W ósmym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" czeka nas mnóstwo emocji. W końcu to walka o półfinał! Bohaterami tego odcinka będą orzeźwiające, mrożone desery, które będą idealnym zwieńczeniem posiłku w czasie zbliżającej się majówki. Jednak poprzeczka będzie zawieszona bardzo wysoko - uczestnicy nie będą musieli przygotować zwykłych lodów lub sorbetu. Zadaniu przygotowanemu przez Krzysztofa Ilnickiego sprostają tylko naprawdę wybitni cukiernicy! Do przygotowania będzie bowiem "Baked Alaska" - słynny deser przyrządzany z mrożonych kremów obłożonych przypalaną bezą włoską. Stworzenie deseru, który jest jednocześnie ciepły i zimny, stanowi duże wyzwanie nawet dla doświadczonych cukierników. Czy amatorzy mu podołają?

Osoby, które nie zabłysną w czasie konkurencji technicznej, będą mogły zrehabilitować się w rundzie autorskiej. Jednak także i to zadanie nie będzie łatwe, gdyż jego tematem będzie włoskie semifreddo. O sukcesie i porażce zadecydują szczegóły. Kto sprosta oczekiwaniom jurorów, a kto pożegna się z programem tuż przed półfinałem? O tym przekonacie się już w niedzielę o godzinie 15.20 na antenie TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1